Budi dio naše mreže

Započele su prijave za četvrti ciklus edukacija u sklopu Volonterske mreže Ante Gabrić koje pripremaju buduće volontere za iskustvo volontiranja u misijskim mjestima izvan Europe. Novi ciklus edukacija započinje u listopadu, a prijave za sudjelovanje traju do 24. rujna.

/ mdj

Volonterska mreža Ante Gabrić (VolimGA) jedan je od programa Centra za duhovnost i kulturu Ignacije koji se temelji na edukacijama i slanju osoba na volontersko iskustvo u Afriku, Aziju i Južnu Ameriku. Program prati cjelokupni proces zaprimanja prijava, organiziranja puta, edukacije i formacije volontera te pruža podršku volonterima za vrijeme volontiranja u odabranoj državi i zajednici.

Ciklus edukacija obuhvaća više od deset radionica i predavanja koje vode stručnjaci upoznati s izazovima s kojima se susreću volonteri, a koji su i sami volontirali u zemljama izvan Europe. Predavanja se temelje na upoznavanju kulture država i volonterskim mjesta, upoznavanju tamošnjeg načina života i običaja te pripremi za rad s potrebitim skupinama. Kroz psihološka i sociološka predavanja te ona o zdravstvenoj zaštiti polaznici i budući volonteri dobivaju sveobuhvatan pristup i pripremu za volontersko iskustvo.  

“Pater Ante Gabrić kao najpoznatiji misionar i nama je bio primjer te uzor kada smo osmišljavali i pokretali Volontersku mrežu Ante Gabrić. Kroz mrežu VolimGA promoviramo njegov rad, njegovo ime, ali što je još važnije trudimo se nastavljati djelovanje oca Gabrića. Bilo da je to kroz pomaganje drugima i podizanje kvalitete života ljudi u potrebi, primjerice kroz obrazovanje, zdravlje, hranu, pitku vodu ili pak kroz navještenje Krista. Sve ono što je sluga Božji Ante Gabrić radio u svom misionarskom životu i mi želimo činiti kroz našu Volontersku mrežu”, poručio je voditelj Centra Ignacije pater Tvrtko Barun. 

Do sada je kroz tri ciklusa edukacija prošlo 20 polaznika od kojih je sedam otišlo na volontersko iskustvo, a trenutačno se još njih troje priprema za odlazak. Tijekom cijeloga procesa volontiranja, Volonterska mreža pruža administrativnu, savjetodavnu, psihološku i duhovnu podršku na tom iskustvu koje je za mnogima obilježilo život.  

“Većina volontera koji se vrate iz primjerice Ugande, Ekvadora ili sa Filipina ističu zahvalnost, posebice za one stvari koje mi na Zapadu podrazumijevamo i na koje ne obraćamo pozornost, počevši od pitke vode pa sve do hrane, higijene i slično. Mnogi ističu kako su zapravo zahvalni za život te generalno govoreći, volonteri se nakon minimalno dva mjeseca provedena u suživotu s potrebitim i ranjivim skupinama doma vraćaju puna srca, a nerijetko ističu kako će se vratiti u zemlju u kojoj su volontirali”, dodaje koordinatorica programa i projekata Centra Ignacije, Ana Hrgovčić.

Prijave su otvorene za sve zainteresirane, a prijaviti se može na poveznici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja