Budi dio naše mreže

Noćno klanjanje u kapeli Corpus Domini održat će se u petak 10. prosinca povodom zimskih kvatri. Kvatre su posvećene kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali Bogu za njegova dobročinstva!

/ im

Corpus Domini je jedina crkva u Zagrebu pa i u Hrvatskoj u kojoj se obavlja cijeli dan adoracija – klanjanje euharistijskom Spasitelju. Stoga se može nazvati svetište vječnog klanjanja i svetište Euharistije.

Štovanje Euharistije u ovoj crkvi ima svoju povijesnu tradiciju koja je stara 61 godinu. Prvu adoraciju – klanjanje započeo je nadbiskup Alojzije Stepinac 1. listopada, na prvi petak, 1943. godine. Bilo je to u jeku najžešćih bitaka II. svjetskog rata. Njegova je želja kao i želja njegovih nasljednika da svaki dan u ovu crkvu dolaze vjernici grada Zagreba i klanjaju se euharistijskom Spasitelju. I to da mu se zahvaljuju i daju zadovoljštinu te mole njegovo milosrđe za grad Zagreb i za Crkvu u Hrvatskoj i u svijetu.

Tu su zamisao u početku prihvatili svi štovatelji euharistije grada Zagreba, napose sestre redovnice, koje su ovamo dolazile na adoraciju. Međutim zbog političkih prilika i uvođenja redovitog klanjanja po svim župama nadbiskupije, sveo se broj klanjatelja na vjernike župe sv. Marka Križevčanina, gdje se kapela nalazi, i na vjernike susjednih i okolnih župa.

“Od početka kapele Corpus Domini održavaju se svakog kvatrenog petka noćna klanjanja po nakanama koja su određena za kvatre. Ove zimske su posvećene kršćanskoj dobrotvornosti i zahvali. Vjernici rado dolaze i tijekom cijele noći klanjaju se i mole pojedinačno i u grupi. Mislim da su plodovi ove molitve veliki i da Euharistijski Spasitelja snažno privlači mnoge. Dolaze iz grada Zagreba ali i iz udaljenih mjesta. Znamo gospođu Ljubicu iz Zlatar Bistrice koja je često dolazila zahvaliti Isusu za primljene milosti. Za nas sestre ova kapela, u kojoj se svakodnevno klanjamo Isusu, neizreciva je milost i radost. Osobito u ovom izazovnom vremenu Isus nam sva utjeha i nada”, rekla je s. Marija Alojzija Martinčević za Hrvatsku katoličku mrežu.

“Ove godine, nakon smrti don Pavla Crnjca, dobile smo za rektora vlč. Vladu Razuma koji je svim vjernicima ali i nama sestrama uvijek na raspolaganju za sv. ispovijed ili duhovni razgovor. To je također veliki dar koji nam je dao nas dobri Bog i milosrdni Otac. Za sve mu u današnjem noćnom klanjanju želimo svim srcem zahvaliti”, zaključila je.
U 20 sati je slavlje svete mise, a nakon toga uslijedit će klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Presveto je izloženo do 6 sati kada je misa zornica, a potom će se nastaviti cjelodnevno klanjanje.

Kapela Corpus Domini / foto: corpusdomini.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja