Budi dio naše mreže

Donosimo priču o baki Ljubici Patačko (84) iz Đurđevca koja još uvijek marljivo vodi brigu o pilu Majke Božje Bistričke.

/ im

Neumorna Ljubica Patačko (84) iz Đurđevca još uvijek marljivo vodi brigu o pilu Majke Božje Bistričke koji je smješten u njenom dvorištu na raskrižju Severovačke, Grkinske i Ulice Petra Zrinskog u kvartu Peski. Pil su Peščani obnovili prije 19 godina i otad baka Ljubica pazi da je jedan od omiljenih kutaka za kratku molitvu stalno „zriktan”. Ni poodmakla životna dob nije joj prepreka da stalno uređuje okoliš pila, a sad se sprema za sadnju ljetnog cvijeća koje će krasiti kutak u kojem je smješten kip Majke Božje Bistričke, javlja podravski.hr.

Ni poodmakla životna dob nije joj prepreka da stalno uređuje okoliš pila, a sad se sprema za sadnju ljetnog cvijeća koje će krasiti kutak u kojem je smješten kip Majke Božje Bistričke

“V gradu nema tak lepog pila kak je naš. Meni nije problem ni šlaufa vleći da zalevam cvetje dok treba, a nije mi žmeko ni okopavati draća dok nikne” priča nam. Nema dana, dodaje ona, da se Peščani i usputni prolaznici ne zaustave kod pila i nakratko pomole. Svake se godine u listopadu obilježava i obljetnica obnove pila, a baka Ljubica kaže kako ne bi bilo loše da se ponovno malo ‘zrikta‘ postolje na kojem je popucao mramor.

To vam je tak, nas starijih je sve menje, a mladima se baš neće v takve stvari pušćati

“Vreme čini svoje pa se postolje pila malo zdošlo. Trebalo bi morti i ogradu ofarbati. Kupila sem farbu, a nadam se da se bu našel nešće što ju bu ofarbal. Malo je kod Peščanov splasla ta želja da se pil drži u dobrom stanju. Prije je Marija Plantek vodila brigu oko takvih poslova, a otkako je ona vmrla, malo je splasnuli i interes za obilježavanje obljetnica. To vam je tak, nas starijih je sve menje, a mladima se baš neće v takve stvari pušćati”, priča nam Ljubica. Ipak, kaže ona, Peščani su uvijek bili složni kad su obnove u pitanju pa vjeruje da će i postolje pila opet dobiti željeni izgled, kao i ograda.

“Sad su tu prek na trafostanici lepo nacrtali našeg generala Mladena Markača pa se bu morti našlo i volje da se i pil dotera. Sve dok me noge i ruke budu služile, bum se brinula o tome da nema draća i da je cvetje posađeno, a nadam se da se bu tu navek našel nešće što bu ostalo rešaval. Mi smo dali našeg vrćaka kaj bu pil tu i dalje stal, a bila bi šteta da se pak zapusti” zaključila je Ljubica Patačko.
Video pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja