Budi dio naše mreže

Od Konavala do Osijeka klape su podržale poziv Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije i tako korisnicima domova za starije iskazale blizinu i ljubav prema starijima koji su, kako je rekao papa Franjo, "svi naši djedovi i bake". Pogledajte fotografije i videe koje svjedoče jedno zajedništvo unatoč balkonskim i drugim preprekama. Protekle večeri uistinu su bile za pamćenje, kako svjedoče naši sugovornici u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

/ Branimir Gubić

Protekloga vikenda klape diljem Hrvatske zagrlile su starije pjesmom. Riječ je o inicijativi Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj koja je pozvala klape u Hrvatskoj da se uključe u inicijativu „Zagrlimo starije pjesmom” i svojim glazbenim umijećem pomognu starijim osobama u prevladavanju usamljenosti i izoliranosti pojačanih pandemijom Covid-19.

„Na poziv Vijeća odazvalo se 12 klapa”, rekao je za Hrvatsku katoličku mrežu voditelj Ureda za života i obitelj HBK Petar – Krešimir Hodžić. Među njima bilo je muških, ženskih ali i mješovitih klapa. „Bili smo svjesni da je poziv upućen za vrijeme godišnjih odmora, da će biti otežano okupljanje članova klapa, ali s radošću mogu reći da su mnogi stariji u domovima primili taj klapski glazbeni zagrljaj od Konavala do Osijeka”, rekao je Hodžić.

Neke klape nastupile se oko svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marija, a druge su to obećale učiniti oko blagdana rođenja BDM koji slavimo 8. rujna ili pak oko Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada.

Dom za starije i nemoćne u Krku

„Iz Dubrovačke biskupije javile su se ženska klapa Amfora iz Dubrovnika, iz Konavala muška klapa Kadaluni i ženska klapa Vežilica. Iz Splitsko-makarske nadbiskupije odazvale su se ženska klapa Viola iz Drvenika i ženska klapa Štorija iz Kaštela. U Šibeniku su starijima pjevali Pivači svetoga Jakova, a na otoku Krku ženska klapa Vejanka. Iz Zagrebačke nadbiskupije starije u domovima u Kumrovcu i Desiniću obradovala je klapa BRV iz Kumrovca. A svoje uključivanje i doprinos inicijativi najavile su muške klupe Angeluš i Stine iz Zagreba. Iz Požeške biskupije uključila su se muška klapa sv. Lovre koji su pjevali starijima u domovima u Požegi i Velikoj. Iz Đakovačko-osječke nadbiskupije starije je obradovala je klapa Sveti Ilija koja je sinoć bila medijski dobro popraćena”, kazao je voditelj Ureda.

Dom za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu

Primijetio je i da među klapama ima i onih koje se nisu službeno prijavile Uredu, no da im to ne smeta. „Čitamo na stranicama Informativne katoličke agencije da je starijima u Slavonskom Brodu pjevao zbor tamošnje župe Gospe od Brze pomoći i to je bio jedan prekrasan događaj”.

Dom za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu

Dom za starije i nemoćne u Slavonskom Brodu

Rekao je da im je želja da ova inicijativa potraje,da ne bude jednokratno događanje. Istaknuo je i kako su se povjerenici za brak i obitelj također uključili te prije samog nastupa klapa molili neku molitvu, primjerice desetinu krunice.

„Pomalo nam pristižu osvrti korisnika domova koji su kazali da se zakotrljala pokoja suza radosnica iz zahvalnog srca starijih ljudi koji su doživjeli ljubav od strane onih koji su učinili nešto u ovim uvjetima pandemije”, svjedoči Hodžić navodeći da su članovi klapa, po njihovim riječima, više primili nego što su dali.

Želja Vijeća HBK jest da se ova inicijativa proširi na području cijele Hrvatske te da se klapskom pjesmom, čije pjevanje je upisano na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, uz svetkovinu Velike Gospe kao i uz sljedeći Marijin blagdan, proslavu Male Gospe, zapjeva pod prozorima ostalih domova. Tako da nije kraj ove inicijative, možemo reći da je ovo tek početak.

Dom za starije i nemoćne u Šibeniku

A priča je započela u Šibeniku. Dojmove je s nama podijelio jedan od Pivača svetoga Jakova, Hrvoje Lapić.

„Poticaj je došao od don Roka Glasnovića, povjerenika za obitelj u našoj biskupiji i odmah smo se odazvali pozivu. Bilo je prekrasno. Korisnici doma su uživali. Bio je to jedan mali znak pažnje”, svjedoči Lapić prepričavajući sam događaj: „Susret je bio u dvorištu. Bila su dva svećenika, don Roko Glasnović i fra Ivan Penava. Predmolili su molitvu, izmolili smo desetku krunice. Potom smo otpjevali pet, šest pjesama, bilo duhovnih ili svjetovnih.” Istaknuo je i da su dobili poziv ravnatelja Doma da uskoro održe koncert za korisnike. „I hoćemo, prvom prilikom”, poručuje.

Glazbeni zagrljaj pred krčkim domom umirovljenika „Mali Kartec” starijima je pružila ženska klapa Vejanke koja je na svojoj Facebook stranici sabrala sljedeće dojmove:

Klapa Vejanke

Prizor gdje mi gledamo u svoju budućnost, dok se istovremeno oni prisjećaju svoje mladosti zaista je jedan veliki blagoslov!
Ti isti stariji su nas u mnogome zadužili i ovo je najmanje što smo mogle učiniti za njih.

U ovim teškim vremenima, na svom zalasku života bilo je jako dirljivo i za srce upečatljivo vidjeti i osjetiti koliko su naši stariji potrebni svježine, radosti i blizine drugoga!

U istoj večeri bila nam je i iznimna čast boraviti u društvu i našeg duhovnog pisca gosp. Stjepana Lice i njegove supruge.

Repertoarom tradicionalnih klapskih napjeva kao i klapskim obradama najpoznatijih hrvatskih glazbenih umjetnika sat vremena petka navecer nastojale smo naše starije makar glazbeno zagrliti!

Zahvalne za veliku podršku i organizaciju vlč. Antona Peranića koji brine za duhovni život štićenika ujedno zahvaljujemo i Uredu za život i obitelj pri HBK na čelu s gosp. Petrom-Krešimirom Hodžićem kod kojeg smo isto naišle na razumijevanje i ohrabrenje za sudjelovanje u inicijativi!

Balkoni doma za starije petak uvečer su svjetlili više nego inače, prozori stacionara bili su širom otvoreni, a srca primatelja nisu ni svjesni koliko su ispunila srca darivatelja!

Ono što sigurno možemo posvjedočiti jest istinitost one narodne ‘tko daje, stostruko prima!’

Zajednički otpjevanim pjesmama Čuj nas, Majko i Krist na žalu oprostili smo se dugim pozdravima s nadom da ova inicijativa preraste u tradiciju, kao i da ova gesta bude motiv i ostalim mlađim naraštajima da na ljubav i požrtvovnost svojih starijih uzvrate ljubavlju i zahvalnošću!

Ovaj ‘glazbeni zagrljaj’ upisan je i čvrsto utisnut u svaku od nas, a želimo vjerovati barem u jednu dušu koja nas je te večeri slušala!

Kako je rekla i Majka Tereza: “Ne možemo možda činiti velike stvari, ali možemo činiti male stvari s velikom ljubavi!”

Klapa Vejanke i bračni par Lice

Korisnici doma “Mali Kartec” izrekli su svoje dojmove pismom, koje su Vejanke podijelie na svojoj Facebook stranici:

“Jako lijepo”, Nevenka
” Sve pohvale. Svi stanari doma, bili su oduševljeni nastupom, sve pjesme su im se jako sviđale, a pogotovo one na završetku!”, Ana
“Preporučamo se za još! Bio je to Marijin dar nama!”
“Pravo zadovoljstvo u vrijeme ove naše izolacije, velika hvala!”

Saznali smo da je suradnik Hrvatskoga katoličkog radija Stjepan Lice sa svojom suprugom bio na istome mjestu gdje i klapa Vejanke. Rekao je da ih je na ovaj događaj pozvao vlč. Anton Peranić što ih je razveselilo.

„Bilo je dojmljivo iz mraka gledati osvijetljene balkone, ljude kako stoje po balkonima toga doma, slušaju i plješću. Bilo je nešto ‘neprirodno’ u svemu tome. Ovo je bila dosjetljivost i zahvaljujem Petru-Keršimiru Hodžiću i svima koji su se u to uključili jer je to bila večer za pamćenje”, rekao je Lice. Zaplesao je sa suprugom spontano te su time, kako kaže, dali svoj skromni doprinos.

Ženska klapa „Amfora“ zapjevala je u ponedjeljak, 17. kolovoza, u portunu najpoznatijeg dubrovačkog Doma za starije i nemoćne „Domus Christi“ koji na istom mjestu postoji gotovo sedam stotina godina. Korisnicama i korisnicima ovoga doma unutar zidina pjesmom su uljepšali ovu toplu ljetnu večer odvlačeći njihovu pozornost od teških misli i donoseći im radost pjesme. Uz poštivanje svih epidemioloških mjera svojim nastupom su im pokazali da nisu sami i zaboravljeni u ovom vremenu pandemije. Klapa je uz nekoliko duhovnih skladbi klapa izvela i nekoliko popularnih, a neki korisnici su sjedeći u svojim stolicama i sami zapjevali.

U Hrvatskoj je inače u tijeku ciklus obiteljskog pastorala posvećenog upravo starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka.

Ova inicijativa nadahnuta je kampanjom vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život naslovljenom „Svi stariji su vaši djedovi i bake“ predstavljenom uz liturgijski spomen svetih Joakima i Ana 26. lipnja ove godine.

Radujemo se ovakvim inicijativama u budućnosti te uime naših starih kažemo hvala za uključenje onima koji su se već odazvali pozivu, ali i onima koji će to tek učiniti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja