Budi dio naše mreže

Neno Kužina, od 1992. kada je počeo raditi na Hrvatskoj radioteleviziji u televizijskome religijskom programu, svojom izvrsnošću je dao nemjerljiv doprinos počecima i razvoju religijskog programa na nacionalnoj javnoj televizijskoj ustanovi, stoji u obrazloženju odluke HDKN-a. Stvaranjem religijskih emisija i veoma visokom postotku gledanosti, cijeli svoj radni vijek visokim profesionalnim standardima posredovao je kršćansku poruku i dao osobni svjedočki pečat svakoj emisiji koju je uređivao.

/ ts

Svjetski dan sredstava društvenih komunikacija, 55. po redu, obilježen je prigodnim okruglim stolom na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Dodijeljene su i godišnje nagrade Hrvatskog društva katoličkih novinara, a nagradu za životno djelo dobio je Neno Kužina, novinar, urednik i prvi voditelj emisije Mir i dobro na HRT-u.

Neno Kužina, od 1992. kada je počeo raditi na Hrvatskoj radioteleviziji u televizijskome religijskom programu, svojom izvrsnošću je dao nemjerljiv doprinos počecima i razvoju religijskog programa na nacionalnoj javnoj televizijskoj ustanovi, stoji u obrazloženju odluke HDKN-a. Stvaranjem religijskih emisija i veoma visokom postotku gledanosti, cijeli svoj radni vijek visokim profesionalnim standardima, Neno Kužina posredovao je kršćansku poruku i dao osobni svjedočki pečat svakoj emisiji koju je uređivao. Ponajprije kao urednik emisije Mir i dobro promicao je sliku Crkve i njezino poslanje u svijetu i našemu društvu. Novinarski hrabro, a opet nenametljivo suočavao se s brojnim izazovima tijekom svoje novinarske karijere na HRT-u i veoma uspješno odgovarao na izazove pred kojima se našao kao katolički novinar.

Osim emisije Mir i dobro, Neno Kužina ostvario je i brojne druge emisije kao što su Agape, Blagdansko jutro, Portret crkve i mjesta, te više od pet stotina emisija Riječ i život. Posebno u ovoj posljednjoj urednik je pomnim biranjem sugovornika gledateljima pružao odgovore na aktualne teme iz života Crkve i to na način kako ih vide vjernici, zauzeti laici u svim vidovima društva u kojem žive i djeluju. Upravo ta emisija bila je konkretan odjek i odgovor na cjelokupno djelovanje Crkve, zbog čega Hrvatsko društvo katoličkih novinara smatra da je Neno Kužina kroz pristup različitim temama uspješno ostvario postulate odnosa Katoličke crkve prema medijima te u praksi pokazao kako medij može iskoristiti za navještaj Evanđelja i odgoj za vrednote, kako to preporuča i koncilski dekret Inter mirifica.

Osim emisija, navode nadalje u obrazloženju, Neno Kužina ostvario je visoke standarde i u televizijskim prijenosima misa, a posebno valja istaknuti njegovu ulogu u najzahtjevnijim televizijskim projektima kao što su posjete pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, pape Benedikta XVI. Hrvatskoj, kao i konklave izbora Benedikta XVI., a potom i pape Franje.

Neno Kužina kao scenarist i urednik tijekom svoje karijere ostvario je i više dokumentarnih filmova: Nikola Tavelić – 50 godina svetosti, Gospa od Vrpolja, Duhovni velikani Crkve u Hrvata – bl. Augustin Kažotić i drugi te tako obogatio dokumentarnu scenu kršćanskim sadržajima i vrijednostima koje su njegovi filmovi promicali.

Prepoznatljiv je glas i Radio Vatikana na kojemu iz tjedna u tjedan izvještava o crkvenim događanjima u Hrvatskoj. Desetljećima profesionalnoga rada i nepogrješivom istančanošću za vijesti iz života Crkve, aktualan, britak, koncizan, kolega Kužina zasluženo je (i odavno) u leksikonu televizijskoga novinarstva, jer se svestranošću dokazao u svim „tipovima“ televizijskih zadaća, a svaka je, to znaju oni „iznutra“, svijet za sebe.

Obnaša dužnost potpredsjednika HDKN-a nakon dva mandata na mjestu predsjednika, a primio je i godišnju nagradu HDKN-a 2002. godine.

Svojim dugogodišnjim predanim i profesionalnim djelovanjem u različitim medijima, ustrajnim poštivanjem novinarskih pravila i etičkih načela, Neno Kužina zaslužuje u godini u kojoj navršava 65. godinu života dobiti najistaknutiju nagradu HDKN-a i tako nastaviti biti uzor i poticaj novinarskom djelovanju mlađih kolega novinara, ističu u HDKN-u.

„Svim ljudima koji rade u katoličkom novinarstvu predlažem da istražuju, da ne vjeruju onome što su čuli, nego da budu doista odgovorni, ne zato što to piše na televizijskom ekranu u vrijeme pandemije, nego da uistinu budu odgovorni. Nekad smo svi skupa površni, treba sve brzo stvoriti, no treba nekad i razgovarati, ako je moguće susresti se, tu ćete dobiti puno više“, poručio je Neno Kužina te zahvalio na nagradi za životno djelo koja mu je dodijeljena u sklopu proslave 55. svjetskog dana sredstava društvenih komunikacija na HKS-u.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja