Budi dio naše mreže

Vlada je u utorak otvorila posebnu internetsku stranicu koronavirus.hr gdje će objavljivati sve važne informacije u vezi koronavirusa u Hrvatskoj. Nemojte vjerovati lažnim vijestima, radije provjerite ono što ste načuli. HKR donosi sve važne informacije vezane uz koronavirus kao i naše internetske stranice HKM-a.

/ mp

Internetska stranica o koronavirusu u Hrvatskoj

Internetska stranica nalazi se na poveznici koronavirus.hr, a ondje se mogu pronaći informacije o broju oboljelih, izliječenih i preminulih osoba u Hrvatskoj, koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Na stranici se mogu pronaći i opće informacije o samoizolaciji, što učiniti ako se sumnja na koronavirus te Vladine mjere i medijske objave Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Internetska stranica nudi i “mitove i istine o koronavirusu”, kronologiju razvoja epidemije i najčešće pitanja i odgovore vezane za virus.

Nemojte sudjelovati u širenju lažnih vijesti. Sve provjerite na stranici koronavirus.hr.

Od ponedjeljka 16. ožujka vrtići prestaju s radom. S obzirom da je riječ o mjeri pod ingerencijom lokalne samouprave, pratite službene stranice svojih gradova i općina za najnovijim i najtočnijim informacijama.

Od ponedjeljka 16. ožujka vrtići prestali s radom

Prema odluci Grada Zagreba, od ponedjeljka 16. ožujka vrtići ne rade. Zaposlenici će biti na radnim mjestima, a roditelji koji nemaju kamo s djecom mogu ih dovesti u ustanove.

U Istarskoj županiji vrtići se također zatvaraju do 14. travnja. Roditelji neće plaćati vrtiće za to vremensko razdoblje.

Koprivnica je također donijela odluku o zatvaranju vrtića, te roditelji neće morati plaćati vrtiće za to razdoblje.

Split, Osijek, Rijeka, Dubrovnik i Varaždin također su donijeli odluke o zatvaranju vrtića od ponedjeljka, 16. ožujka. Dječji vrtići Dubrovnik radit će u dežurstvu, a roditelji čija djece neće pohađati vrtić nisu obavezni plaćati participaciju.

Roditeljima i korisnicima Dječjeg vrtića Cvrčak u Virovitici umanjit će se iznos participacije za travanj.

Za točne informacije o vašem gradu, pratite službene stranice lokalne samouprave koje će vas obavještavati o svim promjenama.

Građani u samoizolaciji nisu sami

Građani koji se nalaze u izolaciji zbog sumnje na koronavirus mogu telefonom potražiti psihološku pomoć koju je uvela Služba za mentalno zdravlje zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, a u tu svrhu bit će dostupno osam telefonskih linija.

Telefon za psihološku pomoć bit će dostupan svakog dana od 8 do 22 sata. Telefoni na koje će se javljati stručnjaci za mentalno zdravlje su: 01/ 2991 356, 4696 376, 4696 107, 4696 297, 6468 334, 6468 335, 6468 337 i 6468 338.

Osobama u izolaciji preporučuje se da ostanu povezani i održavaju svoje društvene mreže, da prate medije i preporuke službenih institucija i izbjegavaju slušanje i praćenje glasina. Trebaju jesti zdravu hranu i zadržati svoju svakodnevnu rutinu spavanja, uključujući redovite vježbe, čišćenje, svakodnevne poslove, pjevanje i čitanje.

Grad Zagreb otvorio besplatnu liniju za informacije o koronavirusu

Grad Zagreb otvorio je besplatnu telefonsku liniju 0800 9999 koja je građanima na usluzi od 0 do 24 i na kojoj mogu biti dobiti sve relevantne informacije vezane uz koronavirus.

Novi pozivni centar za građane

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu da s radom počinje novi pozivni centar na kojem građani mogu dobiti informacije o koronavirusu, a broj je 113.

Također, Hrvatski crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno:

Za Istarsku županiju: 091 300 2626

Za Varaždinsku županiju: 091 564 6361 i 091 935 2424

Za Ličko-senjsku županiju: 099 314 517

Za Sisačko-moslavačku županiju: 091 9522 452

Za Splitsko-dalmatinsku županiju: 112 (operater će prespojiti poziv Gradskom društvu Crvenog križa Split; podrška je dostupna svakodnevno od 8 do 20 sati).

Volonteri Hoda za života

Volonteri Hoda za života i Udruga Malaiaka Ravnateljstvu civilne zaštite poručili da su na raspolaganju kako bi pomogli građanima.

Kultura u doba koronavirusa

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu na krizu zbog koronavirusa odlučilo je odgovoriti omogućavanjem građanima pristup kvalitetnim kulturnim sadržajima preko posebnog YouTube kanala na kojemu će svakodnevno biti prikazivane predstave s repertoara Opere, Baleta i Drame toga kazališta.

Kako se ističe u najavi, riječ je o posebnoj suradnji ostvarenoj s redakcijom 24 sata, na čijem će YouTube kanalu od srijede, 18. ožujka, gledatelji HNK-a Zagreb u sklopu tog jedinstvenog projekta moći pogledati neke od najpopularnijih predstava središnjeg hrvatskog nacionalnog teatra.

Snimke će nakon toga biti dostupne za gledanje tijekom razdoblja borbe s korona virusom.

Serijal od 40 predstava na YouTube kanalu 24sata u srijedu u 20 sati otvara hit-predstava “Tko pjeva zlo ne misli” u režiji Renea Medvešeka, gdje Anu Šafranek glumi Zrinka b, u ulozi Franje je Dušan Bućan, tetu Minu glumi Ivana Boban, a u ulozi Gospona Fulira je Krešimir Mikić.

Ukupno 81 zaraženih u Hrvatskoj

U srijedu je potvrđeno kako ima 81 osoba zaražena koronavirusom, uz više od 10.000 osoba pod mjerama samoizolacije. Broj izliječih osoba od koronavirusa u Hrvatskoj je 5, a broj umrlih je 0. Podaci su objavljeni 18. ožujka u 9 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja