Budi dio naše mreže

Blagdan je Male Gospe, spomena rođenja Blažene Djevice Mariije. Prije godinu dana pri Pavlinskom samostanu Svetice kod Ozlja otvorena je i blagoslovljena Nazaretska kućica Male Marije. Predstavljena je kao “mjesto susreta i molitve za supružnike željne djece”. Zamišljena je kao “oaza mira i milosti za sve koji imaju, odgajaju, nose, očekuju, vole I žele posvetiti svoje najmanje Maloj Gospi”.

/ mp

Nakon godinu dana od otvorenja ovog molitvenog središta u HKR-ovoj emisiji “Aktulno” gostovao je utemeljitelj Apostolata za život i Udruge „Betlehem” p. Markom Glogovićem koji, kao svećenik i duhovnik, izbliza prati mnoge parove u molitvi za dar života. I s nama je podijelio njihovu tjeskobu, ali i nadu:

“Uopće vam ne mogu opisati koliko dolazi ljudi, koliko zove i piše te koliki parovi vape za pomoći. Pokušavam kao svećenik kojemu je Bog dao misiju pomoći savjetom i raznim vrstama seminara, molitvom i bolesničkim pomazanjem, a prije svega jednom blizinom i jednom prisutnošću. Silno je važno da svi oni koji ne mogu imati djecu dobiju u Crkvi potporu i radost bez obzira na težinu svoga križa kako bi znali što činiti s tim križem i kako ići naprijed.

Ja sam šokiran koliko je Bog dobar. Koliko je dobar i koliko uslišava naše molitve. Savjetovao sam ljude da mole devetnicu, da hodočaste, da prikazuju Gospodinu svoje boli, da često koriste sakramente ispovijedi i pričesti te da se klanjaju. Poticao sam na molitvu svetoj Riti. Više od 50 bračnih parova se javilo da je uslišano u toj svojoj molitvi. Nije samo dijete plod tog zajedništva nego i pomirenje unutar obitelji te neki novi životni putevi.”

Pater Marko Glogović

Ovaj projekt bio je njegova želja, a ujedinio je udruge „Betlehem” i „Hrvatska za život”. P. Marko Glogović u tim je udrugama i duhovnik. Zamislio je „Nazaretsku kućicu – jaslice Male Marije” prije dvije godine, a prostor za uređenje pronašao je u zapuštenoj štali, desetljećima praznoj. Tridesetak ljudi radilo je na obnovi gotovo ruševnog prostora i štalica je dobila novi sjaj. I jaslice s kipom malene Marije.

Osim drevne „Nazaretske kućice” u Sveticama je uređen i okoliš u kojem svaki detalj ima svoje značenje: izvor sv. Mihaela, put s pećinom sv. Ane, botanički vrt, sjenica za molitvu i razmatranje. „Nazaretska kućica” i „Jaslice Male Marije” nalaze se na 520 metara nadmorske visine, nadomak crkve koju su prije 500 godina podigli Krsto i Amalija Frankopan. Ovo je “svetište života” i “Gora blagoslova”.

“Od jedne neugledne štalice gdje je nekad bila stoka i nije u funkciji više od 150 godina. Tako je jedna ruševina postalo srdačno mjesto susreta i molitve. U godini dana posjetilo nas je više od 4.000 ljudi, a ondje se molilo pred Marijim likom.”

Razgovor s p. Markom Glogovićem, utemeljiteljem Udruge “Betlehem” prilika je i za informacije o trenutnom stanju u kućama Udruge, ali i o plodovima njihova rada:

“Imamo šest kuća samohranih majki i djece. Svaka kuća ima svog nebeskog zaštitnika. Naša kuća u Karlovcu zove se ‘Obitelj sv. Josipa’, u Sisku ‘Kuća Malog Isusa’, u Varaždinu ‘Kuća Gospe Fatimske’ i druge. U kućama boravi od dvije do pet majki. Uvijek imamo nekog”, naglasio je naš sugovornik.

Spomenutih šest kuća Udruge „Betlehem” nemaju nikakvu kontinuiranu financijsku pomoć, primjerice, iz države ili koje institucije. Prema riječima p. Glogovića, kuće opstaju providnošću Božjom po dobrim malim ljudima punih 10 godina.

Sve informacije o Udruzi „Betlehem” potražite na internetskoj stranici www.betlehem.hr, a u Svetice kod Ozlja možete doći svakoga dana i moliti pred malenom Marijom kad god za to osjetite potrebu!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja