Budi dio naše mreže

Povodom našeg članka u kojem smo iznijeli dokaze u prilog da je Zemlja okrugla, dobili smo i reakciju našeg čitatelja, profesora geologije i geografije Hrvoja Tikvića koji je iznio protupitanja zagovornicima teorije da je Zemlja ravna.

/ mp

U članku naslovljenom “10 dokaza da je Zemlja okrugla – Eppur si muove, uzviknuo je Galilei. Treba li dodati – i dalje se kreće!” u razgovoru s astrofizičarkom prof. dr. sc. Dijana Dominis Prester s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci te s bibličarom s KBF-a u Splitu doc. dr. sc. fra Domagojem Runje iznijeli smo tvrdnje u korist tvrdnje da je Zemlja okrugla.

Budući da dokaze naših znanstvenih stručnjaka “ravnozemljaši” ne priznaju zaprimili smo i reakciju našeg čitatelja profesora geologije i geografije Hrvoja Tikvića koji im je postavio svoja pitanja:

“Obzirom da za navedene dokaze ‘ravnozemljaši’ imaju spremne odgovore (brodovi ne zalaze za obzor, ne vidimo zakrivljenost Zemlje čak ni iz aviona, gravitacija ne postoji, ne znamo što je točno Mjesec (kao ni kojeg je oblika i koliko daleko), pristup južnom polu je zabranjen i strogo čuvan, oceani i atmosfera ostaju na Zemlji jer je ona pokrivena čvrstom (staklenom?) neprobojnom kupolom, sateliti ne postoje i sve slike iz svemira su lažne, čovjek nikad nije bio na mjesecu, itd.), predlažem dodatni set pitanja zagovornicima teorije ravne Zemlje, ali i onima koji su u nedoumici:

1. Kako točno izgleda model tj. karta ravne Zemlje? Naime, niti na jednoj karti ravne Zemlje ne mogu biti zadovoljeni uvjeti ekvidistantnosti (vjernosti udaljenosti), ekvivalentnosti (vjernosti površina) i konformnosti (vjernosti kuteva). Drugim riječima, površine kontinenata na južnoj hemisferi (odnosno bliže južnom polu) su na takvim kartama oko 3 puta veće od stvarnih. Ako su pak površine ispravne, ne odgovaraju udaljenosti između njih niti geografske koordinate. Ukoliko je odgovor da točna karta još nije napravljena, kako je moguće da kompletan svjetski promet (pomorski, zračni i cestovni) već stoljećima savršeno funkcionira i temelji se upravo na pretpostavci da je zemlja kugla?

2. Kako teorija o ravnoj Zemlji objašnjava mjesečeve mjene i pomrčine Sunca i Mjeseca? Navedene su pojave vrlo precizno objašnjene modelom heliocentričnog sustava, kruženjem Mjeseca oko Zemlje i pretpostavke da su i Zemlja i Mjesec sfernog oblika. Prema tom modelu sve ove pojave čak možemo i točno predvidjeti u budućnosti.

Ako ne znamo što je Mjesec, te smatramo da on zapravo svijetli sam od sebe (isijava svjetlost), zašto ponekad dio lampica pregori pa ga vidimo samo pola? Tko popravlja lampice kad one pregore?

Mjesec/Foto: Pixabay

3. Ako je Zemlja ravna, zašto Sunce zalazi za obzor, a ne odlazi u daljinu? Logična je pretpostavka da bi lako vidjeli promjenu veličine i kuta kretanja Sunca pri zalasku i izlasku, a to nije slučaj. Ukoliko je to optička iluzija kako ona točno funkcionira? Kako na modelu ravne Zemlje objasniti polarni dan na južnom polu? Zašto stanovnici južno od ekvatora na noćnom nebu ne vide zvijezdu Sjevernjaču, a oni sjeverno od ekvatora zviježđe Oktant? Kako objasniti zalazak zvijezda za horizont na modelu ravne Zemlje?

Zalazak Sunca/Foto: Pexels

4. Ako sateliti ne postoje, kako je moguće da neke od njih možemo vidjeti golim okom, snimiti te čak i pratiti njihove putanje putem mobilnih aplikacija? Ako nema satelita na koji način funkcionira globalni navigacijski sustav (GPS)? Na koji način dobivamo meteorološke karte i posljedično prognoze vremena ili linije kretanja uragana?

Uragan/ Foto: Pixabay

S druge strane, postoji li univerzalna metoda pomoću koje određujemo da je bilo koja slika lažna? Obzirom da su i puzzle oblik kompozitne fotografije, možemo li zaključiti da je i sve što one prikazuju automatski lažno?

5. Ako gravitacija ne postoji i stojimo na površini Zemlje jer smo gušći od zraka te nas pritišće tlak, zašto se dnevnom promjenom tlaka zraka ne mijenjaju vrijednosti na preciznim uređajima koji mjere težinu? Zašto je na većim morskim dubinama tlak veći ako znamo da je voda približno istog sastava i na površini i na dnu mora? Isto pitanje vrijedi i za atmosferu. Ako ne postoji gravitacija i gravitacijska konstanta, kako glasi formula za izračun sile uzgona?

Astronauti u bestežinskom stanju/Foto: Pixabay

6. Obzirom da je udaljenost od sjevernog pola (središta kružnice na modelu ravne Zemlje) do Ognjene zemlje (najjužnije točke Južne Amerike) oko 16.000km, jednostavnom računicom opsega kruga dolazimo do dužine granice južnog pola od oko 100.000km. Granicu te dužine trebalo bi čuvati 10-ak tisuća brodova plus avijacija i zemaljska logistička podrška. Čija je to točno vojska i tko ju financira? Od koje je točno godine zabranjen pristup Južnom polu?

7. Izmjena godišnjih doba vrlo je lako razumljiva na sfernom modelu Zemlje, zbog nagnutosti njene osi i različitog kuta upada sunčevih zraka na sjevernu odnosno južnu polutku tijekom godine.

Na modelu ravne Zemlje ta je izmjena objašnjena promjenom položaja sunca (manja kružnica kad je okomita na sjevernu (rakovu) obratnicu a veća kad je okomita na južnu (jarčevu) obratnicu. Da bi navedeno bilo moguće, sunce bi moralo mijenjati brzinu kretanja (gotovo za duplo). Zašto ne vidimo tu razliku u promjeni brzine i dužine puta koje sunce prelazi? Koja točno sila ubrzava/usporava sunce, i mijenja njegovu putanju kretanja?

8. Kako je moguće da su u teoriju zavjere o Zemlji kao kugli upleteni toliki ljudi – većina znanstvenika (astronoma, astrofizičara, fizičara, geologa, geografa, paleontologa), astronauti, sve svjetske svemirske agencije (njih preko 50 iz više od 20 država), većina pilota, svećenika i crkvenih naučitelja, kao i dio vojske, ratne mornarice i ratnog zrakoplovstva? I ne samo oni nego i njihove obitelji.

Prelaskom na pitanja koja uključuju trigonometriju stvari se dodatno kompliciraju po ravnozemljaše. Ali ovo bi za početak trebalo biti dovoljno tako da trigonometriju ostavljamo za drugi put!”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja