Budi dio naše mreže

Našu zemlju idućega mjeseca čeka događaj koji je i na međunarodnoj razini vrijedan pažnje, osobito za ljubitelje i proučavatelje dobre riječi, misli i djela Gilberta Keitha Chestertona, apostola zdravog razuma, apologete vjere i najpoznatijeg britanskog obraćenika na katoličanstvo.

/ anh

Hrvatski promicatelji Gilberta Keitha Chestertona obilježit će krajem idućega mjeseca, u subotu 24. rujna, okruglu 100. obljetnicu Chestertonova obraćenja.

Hrvatski čestertonijanski klub organizira, nakon preduge pandemijske pauze, treće izdanje ChestFesta – Festivala posvećenog G. K. Chestertonu i za tu priliku organiziraju vrijedno međunarodno događanje.

Na zagrebačkom Jarunu u svetištu Sveta Mati Slobode, u dvorani Don Petra Šimića, okupit će tako i vrijedne goste izlagače, a neki od njih su svjetski priznata imena kada je u pitanju jedan od najvećih mislioca s početka 20. stoljeća.

Prvo od njih je Marco Sermarini, predsjednik talijanskog Chestertonovog društva i voditelj zajednice Tipi Loschi Nel Mondo, nadahnute likom i djelom bl. Piergiorga Frassatija i žive ‘Benediktovu opciju’, poznatu kroz kršćanski bestseller čiji je glavni lik upravo ovaj Talijan. O tome smo na HKM-u šire pisali.

Drugi izlagač je zasigurno najpoznatiji čestertonijanac na svijetu Dale Ahlquist iz SAD-a. Ovaj američki pisac, također obraćenik na katoličanstvo, veliki je zagovornik Chestertonove misli, kod nas ga možemo gledati i na LTV-u, a predsjednik je i suosnivač American Chesterton Societya. Društvo su koje je najdalje otišlo u primjeni ideja Apostola zdravog razuma.

Organizatori ChestFesta pozvali su kao predavače – vrijedno je izdvojiti – i domaćina salezijanca don Damiras Stojića, jarunskog župnika, te publicistu Matiju Štahana koji svojim javnim nastupom u Hrvatskoj vrlo odlučno zna pokazati te itekako argumentirati da nema debele granice između zdravog razuma i katoličke vjere.

Misao vodilja Festivala glasi: ‘Cjelovito mišljenje – izazov, poziv, nužnost’ i u toj prigodi će obilježiti ne samo 100. obljetnicu obraćenja GKC-a na katoličanstvo već – najavili su – i 100. rođendan najvećeg čestertonijanca Aidana Mackeyja!

„Uz vrhunske predavače koji će nam predstaviti kako je i zašto je Chesterton mislio, također ćemo odgovoriti na pitanja kako zdravorazumski pristupati raznim aktualnim pitanjima i problemima raznih područja: od filozofije, teologije i književnosti, do arhitekture, strojarstva i kovanja”, stoji u najavi ChestFesta, a sve kako bi pokazali da je cjelovita, zdravorazumska i ljudska misao izazov, nužnost i poziv u današnjem svijetu.

Chest-Fest vol. 3 na svojim društvenim mrežama najavili su i detaljnije pa se tako može doznati kako će s publikom, kroz čitav dan, svoja promišljanja podijeliti i Nikola Bolšec, te Ivo Džeba predsjednik i potpredsjednik Hrvatskog čestertonijanskog kluba.

Okupili su zanimljivo društvo. Tu je još Dalibor Stojisavljević, voditelj ‘Leteće škole’ o svetosti u kontekstu Chestertonovih djela, zatim Geir Hasnes s Chesterton University, književni teoretičar Vladimir Lončarević, teolog Bruno Petrušić, mlada književnica Ema Botica, prevoditelj Marko-Marija Gregorić, filozof Filip Martin Svibovec, inženjer Antun Pfeifer, arhitekt Marin Duić i fizičar Ivan Dadić.

Dobili smo pri zaključenju ovog teksta i izjavu predsjednika hrvatskih čestertonijanaca, organizatora festivala. Nikola Bolšec za Hrvatsku katoličku mrežu poručuje:

„Chestertonov Festival ili ChestFest prvotno je, prije pet godina, zamišljen kao proslava čestertonijanstva, odnosno, Chestertonovog svjetonazora i načina života. Smatrali smo da životnu radost, misaonu dubinu i duhovnu svježinu i novost koju on donosi, moramo podijeliti s drugima; da trebamo drugima pokazati kako ovaj život ne samo vrijedi živjeti, već ga trebamo i možemo živjeti u punini.”

Ove godine utoliko – kazuje nam Bolšec dalje – nastavljaju u tom istom duhu s trećim Festivalom na kojem žele pokazati da cjelovito mišljenje, što je tema konferencije, uključuje sve vidove života i prodire u sve njegove pore.

„Pri tom ono obogaćuje osobu i zajednicu i omogućuje nam da stvari sagledamo u novom i dubljem svjetlu, odnosno kakve one jesu – u istini, a to je danas, kako nam stoji u podnaslovu, izazov – jer je rijetkost; poziv – jer u svako doba ljudi, a poglavito intelektualci, trebaju odgovoriti na njega; i nužnost – jer bez cjelovitog mišljenja nema istinskog života i napretka”, pojašnjava naš sugovornik.

Predavači su stoga iz različitih područja.

No zajednički im je Chesterton i „povezuje nas to što život promatramo i živimo u svjetlu jedne istine koja je zapravo neizrecivo velika i duboka da sve obuhvaća, sve čini novo – a da pri tome nikoga i ništa ne izostavlja. Ovaj treći ChestFest je stoga proslava takvog mišljenja i življenja, koje nikoga, vjerujem, ne ostavlja ravnodušnim”, zaključio je Nikola Bolšec najavljujući 3. ChestFest koji će se održati 24. rujna u Zagrebu.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja