Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predslavio je na svetkovinu sv. Klare Asiške, 11. kolovoza, svečanu euharistiju u samostanskoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina sestara klarisa u Zagrebu.

/ hjb

Nadbiskup Kutleša je kod uvida u život sv. Klare opazio njezinu djevičansku čistoću i radikalno siromaštvo koje natkriljuje uzvišena poslušnost ponajprije Božjoj riječi. Obrativši se sestrama, naglasio je da su one po nadahnuću sv. Klare posvetile svoj život Bogu da bi u samoći i šutnji kontemplacije prinijele izvrsnu žrtvu hvale, a narod Božji obasjale obilnim plodovima svetosti.

Osvrnuvši se na Evanđelje u kojemu se spominje prispodoba mudrih i ludih djevica, nadbiskup je istaknuo da je ulje ono što razlikuje jedne od drugih, a ne budnost. “Sve su one pozaspale, a razlikuje ih spremnost nastaviti i kada se klone od umora, a ne posvemašnji izostanak sna. Što je onda to ulje u kojemu govori Sveto Evanđelje? To je duboka usmjerenost iščekivanju svoga zaručnika i pogleda k njemu te ostavljanje prostora neizvjesnosti dolaska, umjesto postavljanja uvjeta vlastitim očekivanjima. To je potpuna sloboda zaručnica koje su iskusile zaručnikovu ljubav. Zaručnik dolazi kada su snage oslabljene i svojim snagama ne možemo ništa učiniti. Tada smo ogoljeni i ostaje samo ono što zaista jesmo i ono čemu težimo”, naglasio je.

Sveta Klara bila je mudra djevica

“Ulje se ne može podijeliti, svetinjama se ne može trgovati. Zajedništvo s Bogom  ne može biti predmet razmjene i dijeljenja. Sveta Klara je bila mudra djevica, dostojna velikih milosti. Zaputila se zanosno u avanturu evanđeoskog siromaštva po uzoru na sv. Franju koji ju je upoznao s uzvišenom ljepotom Božjega lica u sjeni Kristova križa. U potpunosti svjesna da je poziv dar i odgovornost, njezina je duša čeznula za višim darovima”, rekao je nadbiskup Kutleša te podsjetio na ono što posebno resi Red sv. Klare, a to je pokora.

Sve tjeskobe, prezire, siromaštvo, nevolje i napore, sv. Klara je, zajedno sa svim sestrama, smatrala ugodnošću.

Nadbiskup Kutleša u samostanskoj crkvi u Mikulićima / Foto: Sestre klarise

Na kraju homilije mons. Kutleša je pozvao sestre na buđenje svijesti o aktualnosti njihova poziva te o tomu da Božji narod može po njihovoj pokori zadobiti utjehu i plodove milosti, a Crkva zasjati novim sjajem svetosti. Stavio je sestrama na srce potrebe Zagrebačke nadbiskupije, cijele Crkve u Hrvatskoj te svaku preporučio zaštiti Blažene Djevice Marije, kao i njihovih utemeljitelja sv. Klare i sv. Franje.

Majka opatica M. Ivana Dolinar izrazila je zahvalnost svima prisutnima, posebno ocu nadbiskupu što je  svojom prisutnošću uzveličao njihovu svetkovinu. Nakon toga, mons. Kutleša posjetio je sestre u klauzuri gdje su ga radosno dočekale i provele ugodno vrijeme u iskrenom i poticajnom razgovoru.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja