Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 20. studenog, u Župi svetog Mihaela arkanđela u zagrebačkim Gračanima predvodio je euharistijsko slavlje prigodom kojeg je krstio Leticiju, sedmo dijete u obitelji Mirka i Sonje Bižaca.

/ tg

Supružnici Mirko i Sonja, rođ. Gugić, imaju još tri sina i tri kćeri: Donata (10), Samuela (8), Justina (4), Deboru (7), Esteru (5), Moniku (2).

Na misnom slavlju koncelebrirali su župnik fra Marin Matančić, pastoralni suradnik fra Tomislav Vrsaljko te nadbiskupski tajnik vlč. Petar Belina, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Ulazni blagoslov obitelji/ Foto: Dario Zürchauer

U pozdravnom govoru i govoru dobrodošlice, očitujući svoju radost i radost čitave Župe zbog Nadbiskupova trećeg pohoda Župi sv. Mihaela arkanđela, koji se zbiva u godini velikog četiri stoljetnog jubileja crkve u Gračanima, fra Marin Matančić istaknuo je: “Ovo je vrijeme u kojem trebamo moliti: Gospodine Stvoritelju, molimo Te da izgovoriš svoju Riječ s početka stvaranja – Neka bude svjetlost! Neka se svjetlo dogodi u našem srcu! Evo pali se jedna blistava svjetiljka na našem svijećnjaku: jedno rođenje i dolazak našeg Nadbiskupa da svojom podjelom sakramenta krštenja, razlogom i gestom dolaska, zajedno s nama zahvali Gospodinu na ovom daru. Na ovom primjeru života.”

Kardinal Josip Bozanić/Foto: Dario Zürchauer

“U vremenu u kojem su sve više – stvarno i slikovito – zatvorena naša vrata životu! A rođenje i krštenje je znak spremnosti da radimo za dobro koje nam je Gospodin darovao! Rođenje je kliktaj u ovom umornom vremenu i svijetu koji Krista ostavlja na rubu. Ne može biti ljepšeg uvoda u došašće od rođenja i krštenja… Nije blještavilo gradova, i sve maske prikrivanja radosti, ono što može najaviti spomen rođenja Krista Spasitelja! Ali, upravo rođenje i današnje krštenje male Leticije su znakovi koji govore da nismo, i da nećemo odustati od Krista! Oni su i znak koji govori tko smo mi već stoljeća naše povijesti, govori o našoj vjernosti Kristu”, istaknuo je fra Marin.

Fra Marin Matančić/Foto: Dario Zürchauer

Nakon što je pozdravio roditelje, kumove, obitelji krštenice i cijelu župnu zajednicu, nadbiskup je istaknuo milosni dar sakramenta krštenja.

U propovijedi je kardinal Bozanić naglasio: “Mi slavimo svetkovinu Krista Kralja. Kralj je na križu. On je uistinu kralj. Danas razmatramo križ i blagdan Krista Kralja. Kako to spojiti? Koju vezu ima jedno s drugim? U Evanđelju smo čuli Isusove riječi desnom razbojniku: Još danas ćeš biti sa mnom u raju. Na križu je onaj koji otvara vrata raja, koji je gospodar zemlje i neba – Krist Gospodin. Na križu se zbio događaj koji očituje što je Bog za nas, što je Krist za nas. On uvijek, ljudski govoreći, umire na križu, ali ima vremena da čuje zaziv onog koji je njemu obješen s desne strane: Gospodine smiluj mi se kad dođeš!”

Kardinal Josip Bozanić/Foto: Dario Zürchauer

“Još danas ćeš biti sa mnom u Raju, reče mu Isus. Evo Božje ljubavi koja do kraja, do smrti očituje da je za čovjeka, koja je pozorna na naše molbe, prošnje, zazive. Još danas ćeš biti sa mnom u raju. On umire i spašava one koji zajedno s njim umiru. Krist! To je Kristovo kraljevstvo. On je onaj koji otvara vrata raja”, dodao je Kardinal.

Krštenje/Foto: Dario Zürchauer

Govoreći o sakramentu krštenja kardinal Bozanić istaknuo je kako se u krštenju rađa za Nebo i kako se po krštenju otvaraju vrata raja. “Bog je pripremio u raju za sve nas mjesto. Roditelji su oni koji u suradnji s Bogom omogućuju nove stanovnike ne samo zemlje nego i raja. I danas, Leticiji se otvaraju vrata raja. Ali, u raju ima puno mjesta za sve. Stoga čestitam obitelji Bižaca koja je omogućila sedmom djetetu da bude stanovnik i Neba i zemlje. To je Božji misterij. Velikodušan je, ali i ovisan o nama ljudima”, rekao je.

Krsna svijeća/Foto: Dario Zürchauer

“Kako je to veliko i sveto, kako je Bog neizmjeran u svojoj ljubavi. Ali čeka, čeka naš trenutak, čeka naš čas. Čeka, znajući da je za svakoga od nas radost i sreća samo s Bogom. To nam govori Isus Krist na križu, gdje se očituje kao pravi kralj koji se nudi do kraja, Kralj koji je pozoran na svaki ljudski vapaj, Kralj Neba i zemlje. Slavimo danas Krista Kralja i radujemo se radošću novog rođenja, pristupajući sakramentu krštenja”, naglasio je nadbiskup Bozanić.

Krštenje/Foto: Dario Zürchauer

 

Krštenje sedmog djeteta obitelji Bižaca/Foto: Dario Zürchauer

Obitelj Bižaca s kardinalom Josipom Bozanićem/Foto: Dario Zürchauer

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja