Budi dio naše mreže

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit je u nedjelju, 6. lipnja u crkvi sv. Mihovila u Kaštel Kambelovcu misno slavlje za vrijeme kojega je krstio malenoga Boška, peto dijete u obitelji Ante i Ivane Bralić. Uz malenoga Boška roditelji Bralić imaju još Hanu, Juru, Blaža i Tončija. Pozdravivši roditelje, sestru i braću, kuma i rodbinu malenoga krštenika nadbiskup je upitao nazočne koliko živimo po svome krštenju i koliko smo svjesni njegove važnosti i vrijednosti?

/ mp/IKA

U svojoj je propovijedi protumačio biblijska čitanja te je govorio o Božjem stvaranju čovjeka iz ljubavi, ali i čovjekovom okretanju leđa Bogu. Podsjetio je na izvještaj o stvaranju čovjeka govoreći o Adamu i Evi, zmiji koja ih je prevarila, o prebacivanju odgovornosti na drugoga i agresivnosti koja je poslije dovela do toga da brat ubije brata.

„Od samoga početka virus je ušao u ljudske odnose i ljudsko srce, udaljio je čovjeka od Boga i od bližnjega. Psalmist moli Boga da mu ne uskrati lice svoje i da ne svrne svoga pogleda s njega. A vidimo da Adam bježi od Božjeg lica. Virus istočnoga grijeha zahvatio je svakoga čovjeka, a krštenje je cjepivo protiv ovoga virusa“, kazao je nadbiskup.

U nastavku je govorio o đavolskim napastima koje žele čovjeka udaljiti od Gospodina i njegova zajedništva te je u tom svjetlu naglasio da sami ne možemo pobijediti zlo u sebi i oko sebi, ali da u zajedništvu s Gospodinom tom možemo. Božji plan ljubavi uključuje krštenje po kojemu postajemo članovi obitelji Božje, Božja djeca, braća i sestre.

„Kristovi su oni koji slušaju Riječ Božju i vrše volju Božju. Nije opasno ako imamo različita gledišta, ali podjela je opasna, ona je dijabolična. Ima trenutaka u obitelji kad se ne razumijemo, ali se volimo. Povjerenje i ljubav su potrebni. Zato ne trebate strahovati ako niste jedna ‘stranka’ u obitelji, ali trebamo se bojati ako se mrzimo, ako prebacujemo odgovornost na drugoga i ukoliko smo pri tome agresivni.“

Na kraju propovijedi govorio je o natalitetu koji opada, sve je manje djece i to nas ugrožava na svim područjima života, zvanja i zanimanja.

Osvrnuo se i na porast ljubimaca u obiteljima naglasivši da je lijepo imati kućnoga ljubimca, ali ukoliko sami izabiremo umjesto djece imati ljubimce, bježimo od Gospodina.

„Imati brata i sestru znači imati demokraciju i sabor već u svojoj obitelji“, poručio je nadbiskup Barišić.

Na kraju euharistijskog slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao župni zbor Karmel pod vodstvom s. Marinele, župnik don Stanko Kačunić zahvalio je nadbiskupu, a gospođa Marica, baka krštenika uručila je nadbiskupu, uime župe i krštenikove obitelji, buket cvijeća. Zatim je nadbiskup obitelji Bralić udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

Nadbiskup Barišić krstio peto dijete u obitelji Bralić u Kaštel Kambelovcu

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2020. godine kršteno je 155 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 87 krštenja četvrtog djeteta, 32 krštenja petog djeteta, 12 krštenja šestog djeteta, 2 krštenja sedmog djeteta, 3 krštenja osmog djeteta, 1 krštenje desetog djeteta te 9 krštenja blizanaca od kojih: 7 krštenja 3. i 4. djeteta i 2 krštenja 4. i 5. djeteta.

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, nadbiskup Barišić upućuje obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. U 2020. godini na taj način darovano je obiteljima 344.000 kn.

Darivanje obitelji s brojnom djecom započeto je 2002. godine. Splitsko-makarska nadbiskupija na taj način iskazuje svoju blizinu obiteljima koje su otvorene daru života te želi ohrabriti sve da se otvore daru novoga života.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja