Budi dio naše mreže

Svečano i radosno bilo je u župi Solinskih mučenika u Ninčevićima u Solinu u četvrtak, 14. listopada. Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je misno slavlje za vrijeme kojega je krstio malenu Helenu Mariju, sedmo dijete u obitelji Daniela i Vicky Tadić.

/ mp/IKA

Na početku euharistijskog slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao župni zbor, župnik don Ante Matešan zahvalio je nadbiskupu na pohodu ovoj župi i što se rado odazvao podijeliti sakrament svetog krštenja sedmom djetetu u obitelji Tadić. Roditeljima je čestitao i zahvalio na snažnom svjedočanstvu kojeg daju svojim životom. „Ova obitelj je na svom putu zagledana u Krista. Neustrašivo živi po Njegovim načelima i zrači kršćanskom radošću“, istaknuo je župnik.

Pozdravivši nazočne roditelje i djecu, rodbinu krštenika, baku i djeda te kuma nadbiskup Barišić je, u svojoj propovijedi, govorio o vjeri u milosrdnog Boga koji je nama grešnicima, darujući svoga sina Isusa Krista, očitovao svoju ljubav, pravednost i vjernost. Naglasio je kako se mi sami ne možemo spasiti svojom iskrenošću, pravednošću, dobrotom i poštenjem jer smo grešni i ograničeni, no da ćemo zadobiti spasenje ako prihvatimo Krista i vjeru u Boga ugradimo u svoj život. „U tome nam pomažu sakramenti. Krštenjem se ucjepljujemo u Krista i postajemo braća i sestre međusobno i s Njim. Time zadobivamo dostojanstvo da smo sinovi i kćeri Oca nebeskoga što nadilazi sve titule koje u životu možemo steći. Koliko smo toga svjesni?“, upitao je nadbiskup te protumačio simbole u obredu krštenja koji nam pomažu bolje shvatiti nevidljive milosti koji se tim sakramentom izlijevaju na nas da bi mogli biti proroci i svjedoci ove Ljubavi.

Nadbiskup Barišić krstio malenu Helenu Mariju

Govoreći o važnosti koju obitelj ima za Crkvu i čitavu društvo spomenuo je kako ga je strah rezultata popisa stanovništva koji je u tijeku jer ćemo shvatiti da nas je sve manje, da nestajemo. „Kao da ljudi našeg vremena imaju ‘pedofobiju’ – strah od djece, od novoga života. No, moramo se zapitati kakvu ćemo budućnost imati? Društvo ne može funkcionirati bez novih života. Svi imamo svoga zubara, liječnicu, odvjetnika, svećenika, pekara i mesara. No i njih netko treba roditi i odgojiti. Bez djece nećemo imati ništa“. Istaknuo je koliko je važno vrednovati obitelji, posebno one s više djece, koje darivaju život društvu i Crkvi. „Treba ih podržati materijalno, ali još i više stvarati pogodan mentalitet i psihološko ozračje. Njihova djeca će u budućnosti zauzeti važne uloge u našem društvu, a kada rastu okružena braćom i sestrama već od malih nogu žive ‘sabor’ u obitelji, uče se dijeliti, civilizirano razgovarati te su upućeni jedni na druge“, kazao je. Pozvao je sve okupljene da svojim molitvama prate malenu Helenu Mariju i njenu obitelj kao i sve naše obitelji.

Na samom kraju euharistijskog slavlja nadbiskup Barišić je obitelji Tadić udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.

U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji 2020. godine kršteno je 155 djece u obiteljima s četvero i više djece. Od toga je bilo 87 krštenja četvrtog djeteta, 32 krštenja petog djeteta, 12 krštenja šestog djeteta, 2 krštenja sedmog djeteta, 3 krštenja osmog djeteta, 1 krštenje desetog djeteta te 9 krštenja blizanaca od kojih: 7 krštenja 3. i 4. djeteta i 2 krštenja 4. i 5. djeteta.

Prigodom krštenja djeteta u obitelji s četvero i više djece, nadbiskup Barišić upućuje obitelji čestitku, prigodnu knjigu s osobnom posvetom kao i novčani dar. U 2020. godini na taj način darovano je obiteljima 344.000 kn. Darivanje obitelji s brojnom djecom započeto je 2002. godine. Splitsko-makarska nadbiskupija na taj način iskazuje svoju blizinu obiteljima koje su otvorene daru života te želi ohrabriti sve da se otvore daru novoga života.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja