Budi dio naše mreže

Čitanjem psalama, izricanjem molitava te obraćanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na molitvenoj će se razini u četvrtak 24. siječnja obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije i Židovskoga informativno-obrazovnoga centra – Hatikva.

/ sk

Ispred zagrebačke prvostolnice molitveno-komemorativni susret započinje u 15.30 sati, a već se u srijedu počeo postavljati šezdeset metara dugački dekorativni natpis s citatom iz Knjige proroka Izaije.

Iako organizatori ne objavljuju imena sudionika te međureligijske molitve, kažu kako će tamo biti rabini te vjernici iz židovskih zajednica i Katoličke Crkve. Predsjednica centra Hatikva mr. Julija Koš za Hrvatsku katoličku mrežu je rekla:

„Pozivi su poslani, tko god se želi pridružiti našoj zajedničkoj molitvi dobrodošao je. Nadam se da će doći što više ljudi: običnih Židova kojima treba obrazovanja oko međureligijskih kontakata, kao i pripadnici drugih religijskih zajednica, civilnoga društva i političkoga života. Taj će događaj biti veliko zrcalo trenutne hrvatske situacije.“

Na susretu će molitvom sudjelovati kardinal Bozanić, koji će se i prigodnom riječju obratiti sudionicima skupa. Što od toga govora očekuje, rekla nam je predsjednica Julija Koš:

„Tu poruku Hrvatima i hrvatskim građanima treba slušati otvorenih ušiju, jer će ona zasigurno dati daljnje smjerove svakome tko želi ih prihvatiti i slijedit će misli pape Franje. Očekujem da će kardinal Bozanić osjetiti što treba poručiti narodu da počne imati više empatije za žrtve holokausta koje je na našem području izazvao ustaški režim.“

Zagrebačko međureligijsko molitveno okupljanje na Kaptolskom trgu – koje ima veliki simbolički značaj –rezultat je predanoga i dugoga rada i na tragu je suradnje predstavnika Katoličke Crkve i židovskih zajednica te stremljenja pape Franje, kao i prethodnih papa te Drugoga vatikanskoga koncila.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja