Budi dio naše mreže

Od 00:01 u četvrtak na snazi je nekoliko novih pooštrenih odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom. Tako se na 30 dana zatvaraju ugostiteljski objekti i trgovine osim prehrambenih i ljekarni, i otkazuju se javna okupljanja i sportski događaji.

/ mp

Ograničavanje javnih okupljanja

Obustavljen je rad svih trgovina, osim prodaje prehrambenih i higijenskih artikala, ljekarni, benzinskih crpki, kioska, pekarnica, specijaliziranih trgovina s dječjom opremom, prodajom hrane za životinje, prodajom specijaliziranih ortopedskih pomagala. Odluku u cijelosti pročitajte OVDJE.

Privremena zabrana kretanja preko granica

Radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske ograničen je prelazak osoba preko svih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Državljanima članicama EU-a omogućit će se povratak u matične države. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno. Odluku u cijelosti pročitajte OVDJE.

Najbolja obrana – održavanje higijene

Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta. Zato se ovim mjerama zatvaraju djelatnosti u kojima je više osoba u bliskom kontaktu te se zabranjuje okupljanje više od 5 osoba.

Do daljnjega nema misa i ostalih vjerskih okupljanja

Da bi se izbjeglo širenje koronavirusa i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju od petka, 20. ožujka do daljnjega. Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a u skladu s odredbama Rimskoga misala upotrijebit će se oblik „Reda mise bez naroda“. Dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi. Potrebno je vjernicima, napose djeci, mladima i obiteljima posredstvom elektroničkih medija omogućiti pristup katehetskim i drugim duhovnim sadržajima.

Neka crkve za vrijeme trajanja epidemije budu otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti; u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra; crkva mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja. Slavlje sakramenta ispovijedi i bolesničkoga pomazanja ne može se slaviti do daljnjega, osim u smrtnoj pogibelji. Slavlja kršćanskih sprovoda dopuštena su uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija.

Nad/biskupijski, župni i drugi crkveni uredi te crkveni arhivi ostaju zatvoreni do daljnjega. Vjernici se mogu obratiti navedenim ustanovama isključivo telefonom ili elektroničkom poštom. Podsjećamo vjernike da nam je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12). Cijelo priopćenje biskupa Hrvatske biskupske konferencije pročitajte OVDJE

Otvorena telefonska linija za sve kojima je potreban razgovor

Od četvrtka, 19. ožujka Obiteljsko savjetovalište Dubrovačke biskupije u organizaciji s Caritasom Dubrovačke biskupije osigurava otvorenu telefonsku liniju za sve kojima je potreban razgovor. U ovim trenucima je najvažnije da budemo tu jedni za druge, zbog toga će 6 psihologa i psihoterapeuta volontera Obiteljskog savjetovališta biti na raspolaganju svakim danom od 12 do 20 sati. Broj telefona je: 091 32 33 905.

Ukupno 102 zaražene osobe u Hrvatskoj, prva preminula osoba u Istri

U Hrvatskoj je u četvrtak, 19. ožujka ukupno 102 zaražene osobe koronavirusom. Tijekom noći je potvrđeno da je osoba preminula u Istri u srijedu imala koronavirus.

Portal s novostima o koronavirusu

Nove mjere dostupne su na poveznici: https://www.koronavirus.hr/.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja