Budi dio naše mreže

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo Veliku Gospu, mnogi će vjernici hodočastiti u neko od brojnih hrvatskih marijanskih svetišta. Donosimo raspored misa koje će biti slavljene na samu svetkovinu diljem Lijepe Naše u većim svetištima u koja hodočasnici tradicionalno odlaze.

/ mb

Marija Bistrica

Na svetkovinu Velike Gospe, u subotu, 15. kolovoza u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici središnje misno slavlje u 11 sati u crkvi na otvorenom predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Mise su toga dana i u 6, 7.30, 9, 16, 18 i 20 sati. Sve mise slavit će se u crkvi na otvorenom.

Središnji oltar u Mariji Bistrici s čudotvornim kipom Djevice Marije (foto: svetište MBB)

Sinj

I u svetištu Gospe Sinjske svečano će se proslaviti Velika Gospa. Misu zornicu u 4 sata predvodit će župnik fra Perica Maslać. Svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predvodit će splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Mise će se, zbog epidemiološke situacije, slaviti svakih sat vremena kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve – u 5, 6, 8, 9, 10, 14, 15, 16, i 17 sati.

Zahvalnicu na Gradu u nedjelju, 16. kolovoza u 7 sati predvodit će župnik fra Perica Maslać. Posveta djece Gospi Sinjskoj bit će na misi u 18 sati koju će slaviti gvardijan fra Ante Čovo.

Velika Gospa u Sinju (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Trsat

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u trsatskom svetištu mise su na rasporedu u 6, 7, 8, 9, 10, 11.30 i u 18 i 30 sati. Misu u 10 sati predvodi provincijal Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, a svečano euharistijsko slavlje u 18 i 30 sati riječki nadbiskup Ivan Devčić.

U Svetištu Majke Božje Trsatske prošle godine održana procesija povodom Velike Gospe (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL)

Gospa Maslinska Zadra

Svetkovina Velike Gospe svečano se slavi i u zadarskom svetištu Gospe Maslinske u župi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru. Središnje koncelebrirano misno slavlje u 19 sati ispred vanjskog oltara na Belafuži predvodi zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Ove godine neće se održati procesija s Gospinim kipom.

U 18 i 15 sati u belafuškom svetištu započinje molitva krunice. Toga dana mise u župnoj crkvi Uznesenja BDM su u 6, 7, 8, 9 i u 10 i 30 sati.

Gospa od Pojišana Split

Svetkovina Velike Gospe svečano se proslavlja i u župi i svetištu Gospe od Pojišana u Splitu. Središnje euharistijsko slavlje u 19 sati predvodi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić.

Voćin

U Voćin će hodočastiti obitelji s brojnom djecom, a središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodi dijecezanski biskup Antun Škvorčević.

Voćin (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Krasno

Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodi na svetkovinu Velike Gospe središnje misno slavlje u 11 sati u svetištu Gospe od Krasna. Po tradiciji popodnevnu misu na svetkovinu Velike Gospe u 16 sati predvodi ovogodišnji mladomisnik biskupije Bruno Lovaković.

Gospa od Vrpolja

U marijanskom svetištu Gospe Vrpoljačke proslavit će se svetkovina Velike Gospe. Jutarnje mise su u 6, 7 i 8 sati. Svečano misno slavlje u 10 i 30 sati predvodit će šibenski biskup Tomislav Rogić.

Poreč

Svečano misno slavlje u 11 sati u porečkoj katedrali predvodi mons. dr. Dražen Kutleša, ordinarij Porečke i Pulske biskupije i  koadjutor Splitsko-makarske nadbiskupije.

Molve

U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama, u kojoj se ove godine slavi jubilarna 550 godina od nastanka čudotvornog kipa Majke Božje Molvarske, svečano se slavi svetkovina Velike Gospe. U 11 sati euharistijsko slavlje predvodi varaždinski biskup Bože Radoš. Tom će prigodom biti upriličen i blagoslov temelja Duhovno-pastoralnog centra ,,Oaza Bezgrešne”. U 16 sati je blagoslov djece i roditelja koji predslavi o. Miljenko Hontić.

Velika Gospa u Molvama (Foto: PIXSELL)

Dubrovnik

Katedralna Župa Gospe Velike svečano proslavlja svetkovinu svoje nebeske zaštitnice kada svečanu pontifikalnu misu u 19 sati predvodi dubrovački biskup Mate Uzinić. Istoga dana mise će se u katedrali slaviti i u 6, 7, 8, 9, 10 i 11 i 30 sati.

Aljmaš

U svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu na svetkovinu Velike Gospe mise su 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati. Euharistijsko slavlje u 10 sati predvodi đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. U 12 sati je misno slavlje za stradalnike Domovinskoga rata, a u 18 za mlade bračne parove i njihovu djecu, s blagoslovom djece nakon mise.

Kondžilo (BiH)

Velika Gospa slavi se i na Kondžilu, središnjem Gospinom svetištu Vrhbosanske nadbiskupije. Svetu misu u 11 sati predvodit će mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je izjavu o proslavi blagdana Velike Gospe u vrijeme pandemije koronavirusa u kojoj je pozvao na pridržavanje preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, posebice u vezi s fizičkim razmakom sudionika slavlja, osobnom higijenom i higijenom prostora te istaknuo da u ovakvim okolnostima nije razborito organizirati procesije. Izjavu u cijelosti pročitajte ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja