Budi dio naše mreže

Potaknuti gorućim problemom suše, raseljavanja i brutalnih sukoba u Etiopiji, ove korizme iz Marijinih obroka tijekom kampanje „Kriza u Etiopiji” u razdoblju od 19. veljače do 31. ožujka 2024. potiču na razmišljanje o milijunima djece koja su zbog fizičkih i psihičkih ožiljaka propustila godine školovanja, te se trenutno suočavaju s kriznim razinama nesigurnosti opskrbe hranom.

/ mp

U izvješću UN-a iz siječnja 2024. godine, procjenjuje se da će za više od 10 milijuna ljudi u Etiopiji trebati osigurati hranu. Najteže pogođene regije su Tigray, Amhara i Afar. Dvogodišnji građanski rat doveo je do nezamislivih razaranja, a nakon proživljenih grozota Etiopljani se sada suočavaju s ekstremnom gladi. Sudeći prema lokalnim izvješćima ako se uskoro ne dogodi velika međunarodna intervencija, rastuća glad bi mogla ugroziti milijune života i to u do sada neviđenim razmjerima.

”Moramo se uhvatiti u koštac s ovom rastućom gladi da ne završi ubijajući tisuće, ako ne i milijune jer ako ne uspijemo riješiti problem, s vremenom, ono što se dogodilo 1985. bilo bi ništa u usporedbi s onim što bi se moglo dogoditi sada“, istaknuo je Getachew Reda, predsjednik Privremene regionalne uprave Tigraya.

Tijekom sukoba, zaraćene strane napale su i opljačkale škole u Tigrayu, a školski objekti su korišteni kao vojne baze ili su pretvoreni u skloništa za interno raseljene osobe, te kao takve više nisu prikladne za obrazovanje. Milijuni djece iznenada više nisu mogli ići u školu, našli su se u zastrašujućim situacijama i često su morali bježati u kampove za raseljene, u nekim slučajevima u špilje ili druga skrovišta na otvorenom  samo da bi preživjeli. Dok su škole bile zatvorene, program prehrane Marijinih obroka morao je biti pauziran, njihov nevjerojatni partner neumorno je radio u vrlo teškim okolnostima i uz podršku Marijinih obroka, svakodnevno dostavljao tople obroke za više od 30.000 raseljenih osoba koje su se skrivale u kampovima.

Posljednjih nekoliko mjeseci djeca se polako vraćaju u školske klupe i obrazovne ustanove, koje su vidno oštećene od granatiranja dok su školske kuhinje opljačkane. Ponovno su uspostavljeni i programi školske prehrane, no godine napretka su uništene, nužna oprema je nestala, te je stoga sada više no ikad potrebno osigurati obroke kao i samo obrazovanje.

Potrebe djece u Tigrayu u Etiopiji za dosljednim obrocima i prilikom za učenje su ogromne. Zajedno možemo spasiti živote djece Etiopije koja umiru od gladi, posebno u Tigrayu. Samo 22 eura dovoljna su da jednom djetetu osiguramo godinu dana obrok u školi.

Za sve dodatne informacije javite nam se na info@marysmeals.hr  ili na broj telefona 01 5509 250.

Više o Marijinim obrocima saznajte na www.marysmeals.hr  te na Facebook  i Instagram stranici.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja