Budi dio naše mreže

U povodu blagdana Male Gospe predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je u petak Povelje Republike Hrvatske nacionalnim i biskupijskim marijanskim svetištima koja u našem narodu imaju posebno duhovno značenje.

/ mp

Svetištu Majke Božje Bistričke, Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu, Svetištu Gospe Sinjske, Svetištu Majke Božje Trsatske, Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu i Svetištu Gospe Voćinske predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Povelju Republike Hrvatske. Kako je rekla, ta svetišta imaju važnost za svakog katoličkog vjernika i za cijelu povijest marijanskih pobožnosti.

IZVOR: URED PREDSJEDNICE RH

„Ova priznanja koja danas dodjeljujem nacionalnim i biskupijskim svetištima zahvala su svim naraštajima graditelja, čuvara i promicatelja naših marijanskih svetišta za očuvanje vjere i privrženosti hrvatskog naroda Blaženoj Djevici Mariji te kao poticaj za istu ustrajnost i ohrabrenje da održimo duhovno blago vjere, koje nam je milošću Božjom dano kako bismo imali život i budućnost u svojoj Domovini“, istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović.

Povodom primanja Povelje Republike Hrvatske uime svih svetišta zahvalni govor održao je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Domagoj Matošević. Istaknuo je kako sva naša hrvatska marijanska svetišta od Sinja, Solina i Trsata do Aljmaša, Voćina i Marije Bistrice imaju biblioteku sastavljenu od iskustava hodočasnika koji svjedoče o susretu s Bogom te primljenim milostima.

IZVOR: URED PREDSJEDNICE RH

“Na poseban način svetišta su, kroz svoju bogatu i bremenitu povijest, imala važnu ulogu u očuvanju i izgrađivanju vjerskog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda. Koliko se samo važnih susreta, kongresa, velikih euharistijskih slavlja održavalo u našim svetištima, a svi su oni ostavili dubok trag na identitet našega naroda”, naglasio je.

Rektor svetišta velečasni Matošević poručio je hrvatskoj predsjednici kako će svetišta i dalje po primjeru Blažene Djevice Marije služiti svakom čovjeku i otvorenih ruku primati svakog hodočasnika.

Vlč. Domagoj Matošević / IZVOR: URED PREDSJEDNICE RH

O važnosti ove Povelje za Svetište Gospe od utočišta u Aljmašu govorio je prečasni Ante Markić.

Prečasni Ante Markić / IZVOR: URED PREDSJEDNICE RH

“Ovo je veliko priznanje za Svetište u Aljmašu koje je puno pretrpilo, osobito u Domovinskom ratu kada je pretvoreno u prah i prašinu. Uz pomoć naše države ono je i niklo iz pepela te se četiri puta više povećao broj hodočasnika. To je i sama predsjednica Grabar-Kitarović mogla vidjeti kad je prošle godine bila na proslavi Velike Gospe u Aljmašu”, poručio je prečasni Ante Markić.

Don Ranko Vidović / IZVOR: URED PREDSJEDNICE RH

Fra Ante Čovo / IZVOR: URED PREDSJEDNICE RH

Fra Bernard Barbarić / IZVOR: URED PREDSJEDNICE RH

Vlč. Ivan Ereiz / IZVOR: URED PREDSJEDNICE RH

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja