Budi dio naše mreže

Veliki požar u dvorištu Hrvatskoga nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, koji je izbio sinoć oko 3 sata, u potpunosti je ugašen jutros oko 9 sati. U požaru nije bilo unesrećenih te nije stradao ni jedan sakralni objekt u Svetištu, poručili su iz bistričkog Svetišta. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

/ hk

“U utorak, 13. listopada 2020. oko 3 sata u noći izbio je požar u tzv. gospodarskim zgradama u dvorištu Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke. Na teren su, odmah po pozivu, izašli ZJVP Zabok ispostava Marija Bistrica i ZJVP Zabok, DVD Marija Bistrica, DVD Tugonica – Podgrađe, DVD Laz te DVD Bedekovčina. Požar je u potpunosti ugašen u 9 sati ujutro.

U gospodarskim zgradama nalazili su se: dvorana za pastoralne susrete mladih, prostorija za razglas crkve na otvorenom, alatnica sa spremištem, prihvatilište hodočasnika, dvorana za probe zbora, prostorije župnog Caritasa te katehetska dvorana. Izgorjelo je kompletno krovište istočnog dijela kompleksa te većina krovišta s južne strane. Sve su prostorije u potpunosti ili većim dijelom uništene.

Požar neće utjecati na program Svetišta!

U požaru nije bilo unesrećenih te nije stradao niti jedan sakralni objekt u Svetištu, već je nastala samo materijalna šteta na popratnim objektima. Uzrok požara i materijalna šteta tek se trebaju utvrditi očevidom koji je u tijeku.

Ovaj požar neće utjecati na program Svetišta koji će se odvijati prema ustaljenom rasporedu. Svete mise kroz tjedan su u 10:30 i 18 sati, subotom u 11 i 18 sati te nedjeljom u 7:30, 9, 11, i 18 sati. Prilika za sakrament ispovijedi je svakodnevno prije svetih misa. Bazilika je otvorena tijekom cijeloga dana te je slobodan ulaz hodočasnicima uz pridržavanje propisanih mjera vezanih uz pandemiju Covid-19.

Zahvaljujemo vatrogascima i policiji na brzoj i stručnoj intervenciji. Vjerujemo u zaštitu naše nebeske Majke da je njezinim zagovorom izbjegnuta još veća šteta”, stoji u priopćenju bistričkog Svetišta.

Foto: Svetište Majke Božje Bistričke

Foto: Svetište Majke Božje Bistričke

Foto: Svetište Majke Božje Bistričke

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja