Budi dio naše mreže

Alijansa mladih arhitekata javno je ustala protiv devastacije Hrvatske te poručila kako je javni prostor na "izdisaju". O tome kako spriječiti daljnju devastaciju hrvatskih gradova i obale, zaustaviti ilegalnu gradnju te unaprijediti sustav prostornog i urbanističkog uređenja i planiranja, bilo je riječi u Argumentima HKR-a 15. ožujka.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Predsjednik Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata Nikša Božić rekao je kako smo zadnjih desetljeća jednostavno odustali od prostornog planiranja te da je loš zakonodavni okvir i pogodovanje privatnim interesima rezultiralo prostornom i urbanističkom devastacijom. Upozorio je kako je situacija na lokalnoj razini najgora jer su generalni urbanistički planovi preopćeniti i ne propisuju građevinsku česticu niti gdje se može graditi po njoj kao ni odnose i razmake među zgradama. Stoga su nužni detaljniji prostorni planovi kako bi se gradske četvrti mogle planirati sa svim potrebnim sadržajima i zelenilom.

Potpredsjednica saborskog Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović komentirala je situaciju s bespravnom gradnjom, posebice u Istri gdje se procjenjuje da ima više od 140 tisuća bespravnih objekata, od kojih su mnogi u vlasništvu stranih državljana.

Ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Grada Splita Janja Novaković istaknula je da nam nedostaje instrument komasacije u zakonu koji je standard u zapadnim zemljama jer se putem njega problematični prostori mogu iznova parcelizirati prema urbanističkim standardima. I to je razlog zašto u našim gradovima između ostalog, nedostaje zelenila i parkova. Više pogledajte u samoj emisiji.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja