Budi dio naše mreže

U Argumentima HKR-a govorilo se o pandemiji, kako se kontrolira sigurnost cjepiva i prijavljuju nuspojave; je li zbog velikog broja zaražene djece došlo i do povećanja oboljelih i težih kliničkih slika među tom populacijom, treba li cijepiti djecu i što je zapravo pandemijski marketing o kojem neki govore. U emisiji su gostovali pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece sa zagrebačke Klinike „Fran Mihaljević” prof.dr. Goran Tešović, dr. Vesna Štefančić Martić iz Hrvatske liječničke komore i dr. Tihana Šlezak, epidemiologinja iz Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode.

/ Daniela Dujmović Ojvan

Prof. Tešović istaknuo je kako se pokazalo da delta varijanta korona virusa ipak ne izaziva teže simptome kod većine djece te da dnevno zaprime nekolicinu djece koja ipak trebaju hospitalizaciju. Istaknuo je da je najčešće riječ o djeci koja imaju kronične bolesti te da su u povećanom riziku pretila djeca, ona koja imaju astmu, dijabetis ili pate od neuromuskularnih bolesti. Smatra kako djecu treba cijepiti te upozorava da se kod visokorizične djece trebaju cijepiti i njihovi ukućani kako bi ih zaštitili. “U praksi često susrećem roditelje koji nisu ništa učinili kako bi zaštitili svoju visokorizičnu djecu, odnosno nisu se cijepili iako je dokazano da je transmisija virusa kod cijepljenih osoba značajno manja nego kod necijepljenih”, rekao je prof. Tešović.

“U praksi često susrećem roditelje koji nisu ništa učinili kako bi zaštitili svoju visokorizičnu djecu, odnosno nisu se cijepili iako je dokazano da je transmisija virusa kod cijepljenih osoba značajno manja nego kod necijepljenih”.

Dr. Šlezak je istaknula da su cjepiva kao i lijekovi strogo kontrolirani te se prate njihove nuspojave tijekom cijelog njihova ‘života’. Pozvala je građane da im i sami prijave izravno nuspojave i to na njihovoj internet stranici (halmed.hr) ili da to učine putem njihove aplikacije koju mogu instalirati na pametnim telefonima. Pojasnila je da im to može samo pomoći kao regulatornoj agenciji u kontroli sigurnosti cjepiva i lijekova. “Nitko ne prikriva nikakve nuspojave, upravo suprotno, pozivamo sve da nam prijave eventualne nuspojave od cjepiva kako bi mogli obavijestiti stručnu i znanstvenu javnost te razmijeniti informacije s drugim regulatornim agencijama u svijetu”, poručila je dr. Šlezak.

“Nitko ne prikriva nikakve nuspojave, upravo suprotno, pozivamo sve da nam prijave eventualne nuspojave od cjepiva kako bi mogli obavijestiti stručnu i znanstvenu javnost te razmijeniti informacije s drugim regulatornim agencijama u svijetu”.

Dr. Štefančić Martić istaknula je kako je situacija ozbiljna, bolnički sustav je sve opterećeniji te ljudi nepotrebno obolijevaju i umiru. “Cijepljenjem ponajprije štitimo sebe, a podsjećam i na riječi pape Franje kako je i cijepljenje ‘čin ljubavi prema bližnjima’”, rekla je dr. Štefančić Martić.

“Cijepljenjem ponajprije štitimo sebe, a podsjećam i na riječi pape Franje kako je i cijepljenje ‘čin ljubavi prema bližnjima’”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja