Budi dio naše mreže

Klapa Leggero je jedina klapa u Republici Hrvatskoj koja je svoj rad posvetila izvedbi isključivo duhovne glazbe. Pjevanje vide kao izvor inspiracije za duhovni život, a mjesta na kojima nastupaju za njih su podsjetnik na pitanja o vječnom životu.

/ Filip Ećimović

Za Hrvatsku katoličku mrežu razgovarali smo s Tomislavom Fratrićem, magistrom solo pjevanja i umjetničkim voditeljem klape Leggero.

Koliko dugo djeluje klapa Leggero?

Klapa Leggero djeluje četiri i pol godine. Osnovana je kao muški vokalni ansambl sa šest entuzijasta i ljubitelja “a capella” pjevanja koji njeguju duhovnu i svjetovnu glazbu.

Što vas je ponukalo da njegujete duhovnu glazbu?

Ideja se rodila jer u Hrvatskoj trenutno ne postoji klapa koja se bavi isključivo duhovnom glazbom. Postoji mnogo klapa i dobar dio njih je komercijaliziran ili se bave starom klapskom pjesmom.

Kako je nastala Vaša prva autorska pjesma koja nosi naslov “Buđenje”?

Poticaj za pjesmu je došao od don Gašpara Dodića koji je razgovarajući s aranžerom i skladateljem Antoniom Tkalcem rekao da ima jednu pjesmu koju je napisao za klapu. Antonio se sjetio nas na temelju prijašnje suradnje koju smo ostvarili. Pjesma je ubrzo posložena i snimljena, a potvrdu o kvaliteti smo dobili njezinim prolaskom na natječaju za festival duhovne glazbe “Uskrs fest”.

Tri godine kasnije napravljen je i video spot za pjesmu “Buđenje”?

U projekt snimanja video spota krenuli smo sami. Financijsku konstrukciju smo zatvorili uz pomoć grada Velike Gorice. Dva dana snimanja nam ostaju u lijepom sjećanju zahvaljujući i vremenu koje nas je poslužilo. Snimali smo u lipnju prošle godine i čekali pravi trenutak kako bi spot zaživio.

Kako ste došli na ideju da izdate CD neobičnog naziva “Pjesme za sprovode”?

Klapa pjeva i na sprovodima uz mnoge druge aktivnosti. Primijetivši da se nerijetko na sprovodima puštaju pjesme u izvedbi autora i solo pjevača, rodila se želja da jednoga dana budu puštane naše izvedbe ljudima dragih pjesama.

Repertoar imamo u “malom prstu”, tako da smo s lakoćom pripremili i snimili ovaj album. Ovaj projekt je financiran također našim privatnim sredstvima i uz pomoć grada Velike Gorice.

Kako je došlo do suradnje s mo. Alenom Kopunovićem Legetinom i izvedbe “Mise za klapu i orgulje u g-molu” koju je on napisao za klapu Leggero?

Sama prilika za takvu vrstu suradnje je nadasve inspirativna, a događaj je plodonosan. Prilikom izvođenja mise ispunjeni smo radošću i zajedništvom što se lako može prepoznati u našem pjevanju. Autor mise mo. Kopunović Legetin je jedini u Hrvatskoj koji je napisao ovakvo djelo za klapu i orgulje. Suradnja je nastala zahvaljujući poznanstvu jednog našeg pjevača s mo. Legetinom koji mu je bio profesor i dirigent u Požegi. Misa se izvodi jedan do dva puta mjesečno.

Što za vaš duhovni život predstavlja zajedništvo u klapi Leggero?

Naše zajedništvo unutar klape je prilika za rast u kompromisu i toleranciji. Pjevanje je izvor inspiracije za duhovni život, a hranimo ga i nastupima kada s drugim ljudima dijelimo ono što nas raduje. Važno je spomenuti da svaki nastup u sakralnom prostoru, na sprovodu ili jednostavno vezan uz liturgijsku glazbu, u nama iznova budi osjećaj za pitanja o vječnom životu i prolaznosti vremena.

Koji su nastupi i suradnje obilježili vaš dosadašnji rad?

Nastupili smo u Bosni i Hercegovini, Austriji i diljem Republike Hrvatske. Nastup u katedrali u Innsbrucku nam je ostao u lijepom sjećanju kao i cjelovečernji koncert u Zenici te suradnja na projektu Ethnoremake. Koncertom u Velikoj Gorici i promocijom spota pjesme “Buđenje” započeli smo ovu godinu. U pripremi je snimanje audio zapisa mise u g- molu i CD-a zahtjevnijeg repertoara. Također pripremamo veliki koncert kojim ćemo obilježiti petu godišnjicu rada.

U klapi Leggero djeluju:

Antonio Bogojević – prvi tenor, drugi tenor
Ivan Jelić – prvi tenor, drugi tenor
Kristijan Ištvanić – drugi tenor
Tomislav Fratrić – bariton
Marko Ivanov – bas
Zvonimir Vidović – bas

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja