Budi dio naše mreže

Kuća za žrtve obiteljskog nasilja Caritasa Zagrebačke nadbiskupije obilježava 13 godina rada. Od mjeseca ožujka 2008. godine do 31. prosinca 2020. godine u njoj je boravilo ukupno 537 korisnika (234 žene i 303 djece), a samo tijekom protekle godine u njoj je našlo sklonište i nadu za bolji život 58 osoba (26 žena i 32 djece).

/ mp

Za sve njih Caritas je osigurao prehranu, odjeću, obuću, higijenske potrepštine, školski pribor, zdravstvenu i duhovnu skrb, po mogućnosti i financijsku potporu, a nekima i medicinska pomagala. Od otvorenja do danas u Kući je rođeno sedmero (7) djece, a sva školska djeca koja su bila na smještaju bila su uzorna u vladanju i uspješno su završavali školovanje, donosi Zagrebačka nadbiskupija.

“Trenutno je u Kući smješteno sedamnaest (17) korisnika – šest (6) žena i jedanaestero (11) djece. Najviše možemo primiti devetnaest (19) korisnika, koji nam dolaze rješenjem CZSS-a ili policije. Smještaj može trajati do šest (6) mjeseci, a samo iznimno do godine dana. Troškove boravka korisnika u Kući dijelom financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, dijelom Caritas Zagrebačke nadbiskupije, a jednim dijelom pokriva se putem donacija”, kaže obiteljska savjetnica Ljiljana Karlović, voditeljica ove kuće u kojoj zagrebački Caritas pruža uslugu zbrinjavanja žrtvama obiteljskog nasilja izvan vlastite obitelji, a to mogu biti: žrtve nasilja od bračnog/izvanbračnog partnera, roditelja i/ili drugih članova obitelji, svih dobnih skupina.

Uz Karlović, članovi stručnog tima Kuće su socijalni radnik i psiholog. Svi oni kontinuirano se stručno usavršavaju na seminarima, trbinama i drugim oblicima izbrazbe.

“Stručni tim Kuće uspješno i kontinuirano surađuje s institucijama socijalne skrbi i institucijama pravosuđa. Tu je suradnja s policijom, lokalnom zajednicom, župom, udrugama civilnog društva, darovateljima i pojedincima”, objašnjava voditeljica Karlović.

Redovite usluge

Korisnicima svoje Sigurne kuće Caritas Zagrebačke nadbiskupije najprije pruža pomoć i sigurnost u kriznoj situaciji eskalacije nasilja u obitelji i zaštitu od takvog ponašanja, a zatim i zadovoljavanje životnih potreba: stanovanje, prehranu, sredstva za održavanje osobne higijene, odjeću i obuću, zdravstvenu i duhovnu skrb, pohađanje odgojno-obrazovnih ustanova.

Zbog epidemije izazavane virusom COVID-19 u 2020. godini svim školarcima smo omogućili nastavu na daljinu. Osim navedenoga, korisnicima se pruža i stručna psihosocijalna pomoć i podrška, savjetovanje, individualni i grupni rad, pomoć pri odgoju djece, pomoć u učenju i pisanju školskih zadaća. Korisnicama koje se u tom trenutku nalaze na smještaju, osiguravamo darove za Božić, a njihovoj djeci rođendanske darove te darove za Sv. Nikolu, Božić, Novu Godinu i Uskrs.

Za budući samostalan život korisnica i njihovu ekonomsku neovisnost od posebne je važnosti to što im Caritas pruža i mogućnost karijernog savjetovanja te nastavak školovanja ili prekvalifikaciju kao pomoć za lakše zapošljavanje i veću konkurentnost na tržištu rada. Voditeljica Karlović također ističe da je za obitelji koje nakon izlaska iz Kuće ostaju na području Zagrebačke nadbiskupije osigurana naknadna skrb u vidu pomoći u hrani, odjeći, obući, higijenskim potrepštinama, namještaju, školskim priborom, zatim savjetodavna pomoć i, po potrebi, novčana pomoć.

Dodatne aktivnosti

“U cilju pobošanja kvalitete života žrtvama obiteljskog nasilja u našoj Sigurnoj kući organiziramo niz aktivnosti: edukativne i kreativne radionice za žene i djecu; obilježavanje važnijih datuma, praznika i blagdana; proslave rođendana; dječje igraonice, društvene igre i igre na računalu; duhovne obnove pred Uskrs i Božić; druženje s bivšim korisnicama u cilju razmjene iskustava; mogućnost aktivnog sudjelovanja korisnica u aktivnostima projekata koji se provode u Kući: školovanje, prekvalifikacija, osposobljavanje i dr., psihološke radionice vezano za jačanje roditeljskih kompetencija, promjeni slike o sebi, učenje vještina kvalitetnog roditeljstva, rad na samopouzdanju i samopoštovanju i slično”, opisuje voditeljica Karlović aktivnosti unutar Kuće, te se nadovezuje popisom onih koje se održavaju izvan Kuće:

“Korisnike, a posebice djecu, potičemo na uključivanje u sportske i umjetničke aktivnosti te posjete kulturnim priredbama. Besplatno ih vodimo u kino, na izlete i hodočašća, na gradske bazene, na ljetovanja i zimovanja. Već tradicionalno posjećujemo OPG Soldo u Vrbovcu, a korisnici se u ostale aktivnosti – poput posjeta Božićnoj bajci obitelji Salaj i Veselom božićnom tramvaju – uključuju ovisno uzrastu i interesima.”

Caritas korisnicima svoje Sigurne kuće redovito omogućuje i besplatno cijepljenje protiv gripe, a u 2020. godini pružio je i mogućnost cijepljenja protiv COVID-19.

“Sva cijepljenja su dobrovoljna”, ističe voditeljica Karlović.

Projekti

Od 2014. godine do danas Kuća za žrtve obiteljskog nasilja uspješno je provela sedam projekata na veliku dobrobit svojih korisnica – jedan financiran od Europske unije, a šest od Zagrebačke županije.

Projekt “Sigurno do posla s Dugom”, financiran od Europske unije, ostvaren je u suradnji s Domom Duga Zagreb (2013. – 2014.). Zahvaljujući njemu 3 korisnice završile su tečajeve za računalnu operaterku, 1 za gerontodomaćicu i 1 za pomoćnu kuharicu; 2 zaposlenice stekle su zvanje radnih asistentica te provode karijerno savjetovanje s korisnicama.

Sljedećih šest projekata tijekom proteklih godina financirala je Zagrebačka županija: kroz projekt “Obrazovanjem do sigurnosti” (2015.) za njegovateljicu su osposobljene 3 korisnice, a 4 korisnice završile su tečaj poznavanja osnove rada na računalu; kroz projekt “Obrazovanjem do sigurnosti 2” (2017.) za njegovateljicu je završilo 6 korisnica, a 1 korisnica je završila osposobljavanje za dadilju; kroz projekt “Obrazovanjem do sigurnosti 3” (2018.) tečaj za osnove rada na računalu završilo je 6 korisnica, a 1 korisnica je osposobljena za njegovateljicu; kroz projekt “I sadašnjost ima smisla” (2016.) ukupno 25 korisnika bilo je uključeno u individualnu (5 korisnica) i/ili grupnu psihoterapiju – logoterapiju (15 korisnica i 10-ero djece) radi prorade proživljenih trauma i osnaživanja za svakodnevno funkcioniranje; zahvaljujući projektu “ONA – Osnaži se, Napreduj i Angažiraj!” (2019.) ukupno 18 korisnica prošlo je kroz psihološke i duhovne radionice – individualni i grupni rad na razvijanju zdrave i pozitivne slike o sebi i otpornosti kao i rad na osnaživanju kroz duhovnost; kroz radionice projekta “Mala škola odvažnosti” (2020.) prošlo je 6 korisnica i 8 djece. U ovom projektu kroz osnaživanje korisnica radilo se na podizanju razine roditeljskih kompetencija, na samopouzdanju i usvajanju novih roditeljskih znanja i vještina, a kod djece se radilo na poticanju samopoštovanja, asertivnosti i nenasilne komunikacije.

U tijeku je postupak prijave novog projekta Zagrebačkoj županiji za 2021. godinu.

Unaprjeđenja

“Svih ovih godina kontinuirano radimo na poboljšanju kvalitete smještaja, a tijekom prošle kalendarske godine unaprijedi smo sljedeće: u sve sobe za korisnike, kojih ima pet (5), postavili smo smart-televizore; dnevni boravak opremili smo novim velikim smart-televizorom; nabavili smo novu perilicu rublja, sušilicu rublja te perilicu za suđe; započeli smo 1. fazu promjene unutarnje stolarije: zamijenili vrata na 3 sobe i te postavili vrata sa zvučnom izolacijom na 2 ureda. Trenutno se radi na 2. fazi izrade stolarije, odnosno na zamjeni 6 vratiju”, kaže voditeljica Karlović, koja napominje da su sva sredstva za navedena unaprjeđenja osigurana su iz donacija.

U ime Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i korisnika njegove Sigurne kuće, voditeljica Ljiljana Karlović zahvaljuje svima koji su prepoznali rad Caritasa sa žrtvama obiteljskog nasilja te ga prate i pomažu kroz donacije, suradnju i volonterski rad.

Svjedočanstvo jedne od korisnica Caritasove Sigurne kuće možete pročitati na poveznici.

KONTAKTI
sigurna.kuca@czn.hr
099 239 16 14

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja