Budi dio naše mreže

Kuća fresaka u Draguću: Istarska kulturna baština i centar za posjetitelje

U Draguću je predstavljen interpretacijski sadržaj Kuće fresaka i formiranje posjetiteljskog centra, priopćeno je iz ureda Istarske županije, a Kuća fresaka surađivat će ove godine i u izdavanju monografije o zidnom slikarstvu u serijalu "Umjetnička baština istarske crkve", piše HINA.

/ at

Procjenjuje se da je na relativno maloj površini istarskog poluotoka sačuvano oko 150 lokaliteta sa zidnim slikama koje su nastajale od antičkog razdoblja pa sve do 20. stoljeća, a taj se broj povećava sa svakim novim istraživanjem arheoloških lokaliteta ili obnavljanjem crkvenih građevina jer se uvijek pronađe kakav novi primjerak zidnog slikarstva i u svjetovnim građevinama i u crkvama.

“U kulturološkom smislu to je fenomen koji je Istra odlučila čuvati i prezentirati. To je dokaz važnosti zidnog slikarstva Istre i vrednovanja istarske kulturne baštine”, rekao je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Inače, Kuća fresaka u Draguću, na području Općine Cerovlje, otvorena je 2015. u sklopu europskog projekta REVITAS, a kojem je cilj bio revitalizacija istarskog zaleđa. U sklopu projekta obnovljena je troetažna zgrada stare škole s info-pultom i malom galerijom u prizemlju, kongresnom salom na prvom katu i apartmanom te studijskim prostorom na drugom katu. Kuća je dobila i raznovrsnu tehničku opremu, osnovne tiskane materijale o freskama pod naslovom “Šareni trag” te je izrađen digitalni sadržaj o najznačajnijim zidnim slikama na području hrvatske i slovenske Istre. Nadalje, 2017. Kuća fresaka postala je odjel Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli te djeluje na više područja obuhvaćajući više djelatnosti koje se mogu grupirati u obrazovnu, muzejsku, znanstvenu i stručnu, te turističku djelatnost.

U sklopu Kuće fresaka organizirane su i domaće te gostujuće izložbe, a velika izložba o povijesti zaštite zidnog slikarstva u Istri “Čuvari istarskih fresaka”, gdje su se prezentirali najznačajniji istarski lokaliteti, još uvijek traje na Kaštelu u Puli. U tijeku je i međunarodna izložba o zidnom slikarstvu dviju regija – Istre i Gornjeg Friulija koja je organizirana u suradnji s udrugom Ad Undecimum iz San Giorgio di Nogara, trenutno u zgradi regionalnog parlamenta u Trstu.

Ove godine tiskat će se i opsežna monografija o zidnom slikarstvu u serijalu “Umjetnička baština istarske crkve” gdje je Kuća fresaka suizdavač i dio uredništva. Kuća fresaka prikuplja i dokumentaciju o zidnim slikama i općenito o istarskoj kulturnoj baštini te omogućuje boravak stručnjacima i znanstvenicima te korištenje uredskih prostora.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja