Budi dio naše mreže

Krvava reverenda koju je Ivan Pavao II. nosio na dan atentata, 13. svibnja 1981. izložena je u krakovskom svetištu "Ne bojte se" koje se posjećuje tijekom hodočašća "Ivane Pavle II., hvala" u trajanju od 24. do 28. travnja u organizaciji našeg suradnika Domagoja Pejića.

/ mp

Podsjetimo, dana 13. svibnja 1981. na blagdan Gospe Fatimske, Ivan Pavao II. vozio se u otvorenom papamobilu i rukovao se s brojnim vjernicima. Bilo je 17 sati i 17 minuta prije opće audijencije srijedom. Turčin Mehmet Ali Ağca pucao je pištoljem iz blizine i ranio papu u trbuh, kažiprst i desni lakat.

Krvava reverenda pape Ivana Pavla II.

Ali Ağca je pripadao turskoj ekstremističkoj organizaciji Sivi vukovi. Papa je prebačen u kliniku Gemelli, a na putu do nje, bio je pri svijesti. Po dolasku u kliniku izgubio je svijest. Operacija je trajala oko pet sati. Papa je preživio atentat, ali je kasnije imao ozbiljne zdravstvene posljedice. Ali Ağca osuđen je u Italiji na doživotni zatvor. Pomilovao ga je talijanski predsjednik Carlo Azeglio Ciampi 2000., pa je nastavio je služiti zatvorsku kaznu u Turskoj do siječnja 2010., jer je prije atentata na papu ubio vlasnika novinske kuće.

Papa je posjetio Alija Ağcu u zatvoru 1983. i sve mu oprostio.

Više o zahvalnom hodočašću Ivanu Pavlu II. doznajte OVDJE .

Mjesta na putovanju ima još samo nekoliko.

Voditelj hodočašća Domagoj Pejić poznat je i kao veliki zaljubljenik u svetog papu Ivana Pavla II., kojemu je u čast hodočastio pješice od Zagreba do Vatikana.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja