Budi dio naše mreže

Tijekom misnog slavlja u nedjelju, 4. srpnja 2021. u Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić krstio je Mariju, sedmo dijete obitelji Grebenar. U koncelebraciji je bio domaći župnik vlč. Ladislav Dort, a slavlju su nazočili brojni župljani. Na početku misnog slavlja biskup Ćurić izrazio je posebnu radost jer ova župna zajednica, a po njoj i cijela Đakovačko-osječka nadbiskupija i Crkva, danas dobiva još jednog člana po sakramentu krštenja.

/ mp/IKA

Pozdravivši nazočne, a na poseban način obitelj Grebenar, biskup Ćurić istaknuo je kako je biblijska riječ ono prvo i glavno svjedočanstvo vjere, Božje objave, Njegove nazočnosti i djelovanja u našem ljudskom svijetu te važnosti prijateljevanja s Božjom riječju koja daje snagu i svjetlo i čvrsti je oslonac na kojemu kršćanin treba graditi svoj život.

“Isus s učenicima dolazi u svoj zavičaj i iako su njegovi sugrađani bili zadivljeni onim što je govorio, ipak se pojavljuju pitanja i sumnje. Oni nisu povjerovali Isusu. Ovaj ulomak iz Markova evanđelja upozorava na mentalitet koji ne dopušta ništa novo izvan ustaljenih običaja i očekivanja, na ljudsko srce koje, iako prepoznaje da se radi o Božjem glasu, o trajnim i neprolaznim vrednotama, ostaje za njih zatvoreno. Isusova proročka riječ obezvrijeđena je baš u njegovom zavičaju. Takvu zatvorenost i odbijanje doživljavamo i mi u stvarnosti našega života”, rekao je biskup.

Također je naglasio kako baš oni prostori i narodi za koje bi se očekivalo da su zavičaj kršćanske vjere, uključujući i naš kontinent i naš hrvatski narod, često pokazuju tvrdoću srca na različitim područjima života.

“Naše oči trebaju biti uprte u Gospodina, a posebno kada je u pitanju kršćanski stav pred životom i potomstvom. Posve suprotno današnjem mentalitetu zatvorenosti prema životu je mala Marija, sedmo dijete u obitelji Grebenar. Ona je plod snage otvorenosti životu koje uvijek treba biti sastavnica bračne ljubavi, izričaj povjerenja, suradnje i nasljedovanja Božje ljubavi. Krštenjem male Marije pozvani smo svi da ponovno otkrijemo i produbimo istinu događaja vlastitoga krštenja. Župnik je na početku primio malu Mariju na vratima, a vrata crkve označavaju samog Krista. Krštenje nam otvara vrata života, kroz Krista, kroz zajedništvo s Njim u svjetlost sadašnjeg života i u puninu života, koja nam već sada na ovom prolaznom zemaljskom putu sjaji najčvršćom nadom da ćemo i mi s Kristom uskrsnuti”, neke su od misli iz biskupove propovijedi.

Krštenje sedmog djeteta obitelji Grebenar

Župnik Dort zahvalio je biskupu Ćuriću što je pohodio župu u ovako radosnom trenutku za cijelu župnu zajednicu. U znak zahvalnosti jedna od sestara novokrštenice uručila je biskupu buket suncokreta koji se, kako je župnik istaknuo, tijekom dana okreću prema suncu. Po uzoru na njih i mi svoje oči i svoje glave okrećemo prema Gospodinu u svakom trenutku našeg dana. S ovim riječima i željom da tako bude i u životu novokrštene Marije, župnik je uputio iskrene čestitke roditeljima. Čestitke povodom krštenja obitelji Grebenar u svoje ime i uime nadbiskupa Đure Hranića i nadbiskupa u miru Marina Srakića uputio je i mons. Ćurić, pohvalivši pritom rad i redovitost ove župne zajednice. Nakon svečanog blagoslova biskup je članovima obitelji Grebenar uručio prigodne darove kao uspomenu na današnji dan.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja