Budi dio naše mreže

Kako živjeti vjeru? - bila je tema "Susreta u dijalogu" emitiranih u ponedjeljak na Prvom programu Hrvatskog radija. U emisiji su gostovali prof. dr. Nikola Stanković, filozof i teolog s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić i suradnik zajednice "Cenacolo" Dario Tepeš.

/ mp

Da bi čovjek uistinu bio vjernik, on bi to trebao pokazati i svojim životom, poručio je prof. dr. Nikola Stanković.

“Iako svatko o vjeri ima svoje značenje, svi znamo što bi ona trebala biti. No, kad krenemo razgovarati, uviđamo da nam se značenje pojma vjere ne poklapaju. To ovisi o našoj izobrazbi te na koji način živimo svoju vjeru u svojim životima. Vjernici imaju povjerenje u objavu koja je otkrivanje smisla čovjekova života na osobnoj razini. Ako čovjek vjeruje, onda se u potpunosti prepusti Bogu i živi s Njim u dijalogu”, nadodao je.

Govoreći o vjeri, Siniša Kovačić je naglasio kako je vjera više od odlaska na misu i molitvu.

“Bog nam je svima dao slobodu odlučivanja. Mi odlučujemo u kojem smjeru ćemo ići – hoće li to biti bliže Bogu ili dalje od Njega. Smatram da je vjera proces sazrijevanja. Vjera je ljubiti Boga, ali i bližnjega. Samim time smo pozvani na činjenje dobra, osvrtati se jedni na druge. Treba shvaćati vjeru više od pukog odlaska na molitvu ili misu. Naravno da je to temelj vjere, da je obveza svakog katolika ići na misu, ali potom trebamo živjeti vjeru, trebamo pokazati da smo spremni biti praktični vjernici”, naglasio je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže.

Dario Tepeš naglasio je kako je u svom životu iskusio koliko Bog može biti dobar kad mu se čovjek u potpunosti preda.

“U mom životu je Bog napravio čudo. Ponosan sam što sa svojim prijateljima mogu dijeliti iskustvo nadahnuća kako bih mogao produbiti svoju vjeru i kako bih mogao sam biti nada ljudima kojima je to potrebno”, naglasio je suradnik zajednice “Cenacolo” Dario Tepeš.

Za razliku od Tepeša koji je obraćenik, Kovačić je od malih nogu vjernik jer je odgajan u katoličkoj vjeri.

“Rastemo u vjeri cijeli život. Danas na svoju kćer prenosim katolički odgoj. Želim naglasiti kako svi imamo iskušanja, ali svi također imamo niz mogućnosti kako da realiziramo svoju vjeru. Parafrazirat ću Stepinca koji je rekao da ćemo u nebo ponijeti samo dobra djela. Na tom tragu imam osjećaj da mi vjernici imamo mnogo prilika za dobra djela u svojem životu. Imamo primjerice mogućnost da nekom nešto oprostimo, da potaknemo druge svojim primjerom na oprost te da potaknemo druge na iskupljenje”, poručio je Kovačić.

Siniša Kovačić je u emisiji govorio o svom prošlogodišnjem hodočašću prema Trsatu.

“Nas četvorica smo u tri dana prešli 170 kilometara. To je bilo zahvalno pokorničko hodočašće koje smo uspješno završili. Za dva tjedna idemo iz Zagreba u Ludbreg. Prilika je to da u brzom tempu života pronađemo vrijeme za sebe, da zahvalimo Bogu za svaki dan, i za sve mogućnosti koje su nam darovane te je to prilika da se Bogu uputi niz molitvi”, poručio je glavni urednik Hrvatske katoličke mreže Siniša Kovačić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja