Budi dio naše mreže

Župljani župe Preobraženja Gospodinovog iz Piškorevaca u subotu su posjetili grad Vukovar. Ovo korizmeno hodočašće okupilo je velik broj župljana svih dobnih skupina, njih preko sto i trideset.

/ mp

Najprije su posjetili Mjesto sjećanja – Vukovarsku ratnu bolnicu te se ondje uz vodstvo domaćina upoznali s djelovanjem i stradanjem bolnice u ratnoj 1991. godini. Posjetili su potom Spomen-dom na Ovčari, a zatim se pješice zaputili prema 2 kilometra udaljenom mjestu masovne grobnice. Putem su molili pobožnost križnoga puta s molitvama za sve stradalnike Vukovara i domovine Hrvatske. Na povratku u grad navratili su na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata.

Posjet župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova i franjevačkom samostanu započeo je gledanjem dokumentarnog filma o stradanju Vukovara i njegovih stanovnika u velikoj dvorani pastoralnog centra sv. Bone. Crkvu i samostan predstavio im je gvardijan fra Ivica Jagodić, a zatim su hodočasnici ondje slavili svetu misu koju je predslavio piškorevački župnik Damir Stanić. Hodočasnici su misu animirali pjevanjem, čitanjem misnih čitanja i ministriranjem. Prije odlaska g. Zlatko Tijardović je, kao sjećanje na ovo hodočašće piškorevačke župe, gvardijanu fra Ivici darovao raspelo koje je sam izradio od prirodnih materijala, drveta starog gotovo 200 godina i dijelova jelenjih rogova.

Nakon misnog slavlja, hodočasnici su se pješice spustili u centar grada te do velikog križa na ušću rijeke Vuke u Dunav. Dio popodneva imali su slobodno za kavu, samostalni obilazak središta grada i šetnju uz Dunav. Kasno popodne posjetili su crkvu Gospe Fatimske u Borovu naselju te ondje izmolili marijansku pobožnost pred Gospinim kipom sačuvanim ispod ruševina stare crkve. Prošetali su zatim do Trpinjske ceste te kod Spomen-doma hrvatskih branitelja i spomenika generalu Blagi Zadri završili svoje korizmeno hodočašće.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja