Budi dio naše mreže

Akademski zbor bazilike Srca Isusova u Zagrebu “Palma” izveo je u nedjelju, 5. prosinca koncertni program koji su nazvali “Palma za Palmu”.

/ md

Koncert je bio susret generacija pjevača koji su pjevali u Palmi kroz godine, a ponajviše od zadnjih 30 godina do danas, izvijestili su iz Zaklade “Anamarija Carević”.

Bio je to i nastup četvero dirigenata koji su obilježili djelovanje Palme, svojim dugogodišnjim vođenjem zbora kroz povijest. Svaki je kroz svoje djelovanje donio i predložio nove skladbe zboru, i na taj način se bogatio repertoar zbora ali te skladbe su obilježile generacije i generacije pjevača. Izradivši te skladbe sa zborom, te iste skladbe ostale su kao trajni podsjetnik na jedno vrijeme i dirigenta, i (p)ostale trajni dio repertoara zbora kroz sve ove godine.

Prema tim parametrima osmislio se program ovog koncerta: djela A. Brucknera, M. Duruflea, A. Klobučara, M. Lešćana, W. A. Mozarta, K. Odaka, S. Rachmaninoffa izvela su se na koncertu, ali izvode se i prigodno, kroz cijelu liturgijsku godinu. Djela su to koja možemo svrstati među najvrjednija ostvarenja sakralne klasične glazbe.

Kroz koncert, akademskim zborom “Palma” su se izmjenjivala 4 dirigenta: Ankica Juričić (1991.-1996.), Robert Homen (1997.-2004.), Ivan Josip Skender (2004.-2012.) i aktualni dirigent Franjo Klinar, koji dirigira Palmom od 2015. do danas. Za orguljama je bio jedinstveni i dugogodšnji orguljaš Palme, Ante Knešaurek. Osim vrhunskog glazbenog doživljaja za pjevače i publiku, koncert je bio i prilika za skupljanje donacija za obnovu bazilike, teško oštećene u zagrebačkom potresu.

Među brojnim uzvanicima svojim dolaskom posebno je obogatio počastio vladika križevački, mons. Milan Stipić, koji je svima prisutnima udijelio i blagoslov na kraju koncerta te svojim kratkim obraćanjem unio optimizam u daljnjim koracima za obnovu bazilike.

Foto: p. Damir Kočiš i Dobrila Zvonarek

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja