Budi dio naše mreže

Tisuću šestota je obljetnica smrti svetoga Jeronima i tim povodom nastaje njegov kip koji će nakon što bude izložen u Splitu otputovati u Svetu Zemlju. Gvardijan samostana Svetoga Duha u Zagrebu fra Josip Glavnik u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu ističe kako je došlo do ideje za izradom kipa, kada kip putuje za Svetu Zemlju, kako je kip povezao ljude i teritorije te u kojim situacijama moliti zagovor ovoga sveca. 

/ Branimir Gubić

“Već tri godine spremam se na ovaj jubilej. Najprije sam s benediktinskom opatijom na Sionu u Jeruzalemu dogovarao prvo postavljanje jednog hrvatskog oltara, no to nije uspjelo. Onda nam je, na neki način kao utjeha, dopušteno postaviti kip sv. Jeronima o tisuću šestotoj obljetnici njegove smrti”, rekao je fra Tomislav Glavnik uvodeći nas u pričo o nastanku kipa sv. Jeronima.

Kip sv. Jeronima, fra Tomislav Glavnik, akademski kipar Veno Jerković

“Sv. Jeronim je umro u Betlehemu, a vezan je i za naše krajeve, za nekadašnju rimsku provinciju Dalmaciju. Spona u priči oko ovoga kipa je bio jedan svećenik benediktinac, Jerolim Brzić, porijeklom iz Gornjeg Humca na otoku Braču koji je cijeli svoj život proveo na Sionu u benediktinskoj opatiji te u samostanu na Genezaretskom jezeru. Kako je on nosio ime Jeronim, odnosno Jerolim, po njegovoj smrti 2014. godine bila mi je misao kako se odužiti tom čovjeku koji je zadužio kršćansku zajednicu u Jeruzalemu. Prošlo je šest godina, plan se ostvaruje. Na uspomenu našem Bračaninu, Hrvatu, na našem zemljaku Jeronimu, objedinjujemo to sve i na svetom mjestu za židove i kršćane postavljamo kip sv. Jeronima o njegovoj obljetnici”, istaknuo je fra Tomislav. 

Kip nije dovršen, ali mogao bi biti uskoro. Fra Tomislav kaže kako se na njemu intenzivno radi zadnja četiri mjeseca te da bi kip mogao biti gotov za dva tjedna. Djelo je akademskog kipara Vene Jerkovića koji je podrijetlom iz Tuzle, a koji se oženio u Kaštel Kambelovac te je, kako ističe fra Tomislav, naturalizirani Dalmatinac.

Kip sv. Jeronima / Foto: fra Tomislav Glavnik

Ideja fra Tomislava je da se sav hrvatski narod uključi u izradu toga kipa, od kamena s Brača, financiranjem i darivanjem Hrvata iz cijeloga svijeta, od umjetnika koji je iz Bosne… “Sve se zgodno posložilo. Prst Božji je odradio svoje”, svjedoči.

Kip će biti izložen u nadbiskupskom dvoru u Splitu do trenutka kad će biti blagoslovljen. Potom će s kipom sv. Nikole Tavelića, čiju obljetnicu isto slavimo ove godine, s temeljnim kamenom za novu crkvu Hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu, zajedno otputovati brodom u Svetu Zemlju.

“Ljudima će se dati prilika da pogledaju kip u Splitu prije nego ode za Svetu Zemlju. Tamo će kip biti izložen za Hrvate iz cijeloga svijeta. Kroz tu benediktinsku opatiju Usnuća Marijina na Sionu prođe svaki hodočasnik koji dođe u Svetu Zemlju. To je nezaobilazna točka i jako dobra je razglednica za našu domovinu”, ističe naš sugovornik dodavši kako je Splitsko-dalmatinska županija ovaj projekt prepoznala kao prioritet te da sv. Jeronima štuju kao svoga.

Kip se izrađuje od bračkog kamena i dar je općine Pučišća. Visok je dva metra i dvadeset centimetara i teži tisuću dvjesto kilograma.

“U jednoj ruci drži kamen koji nas podsjeća na onu izreku koja mu je pripisana, a nije baš da je izrečana: Oprosti mi, Bože, jer sam Dalmatinac. U drugoj ruci drži otvorenu knjigu. Cijeli život je posvetio proučavanju Svetoga pisma koje je proveo s grčkog i hebrejskog na latinski”, pojašnjava fra Tomislav.

“Svakoga tko dođe pred tog sveca obuzet će osjećaj molitve. To je bilo jako bitno kad smo pristupili izradi kipa. U dogovoru s njemačkim benediktincima koji upravljaju crkvom Usnuća Marijina na Sionu, težilo se tomu da kip ne bude apstraktan, da bude zoran, lijep i da može potaknuti na duhovnost, što je najbitnije u svemu”, poručuje naš sugovornik.

Kip sv. Jeronima / Foto: fra Tomislav Glavnik

“Predviđeno je da kip 13. rujna blagoslovi mons. Nikola Eterović, inače porijeklom Pučišćanin, apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj, a Nijemci upravljaju crkvom u Jeruzalemu, tako da smo tu gledali opet neku poveznicu. Ako baš ne bi bilo tako kako smo zamislili, kip bi ostao do mjeseca rujna. Onda bi naši vjernici imali duže vremena za pogledati kip, a kako nam dolazi državni tajnik Svete Stolice kardinal Parolin, postoji mogućnost da taj kip posveti 16. rujna prilikom zaređenje mons. Jozića nadbiskupom i apostolskim nuncijem. U svakom slučaju, vidjet ćemo. Predviđeno je i jedno zahvalno hodočašće nakon što kip dođe u kriptu Usnuća Marijina na Sionu”, rekao je inicijator.

Fra Tomislav je istaknuo da je sv. Jeronim Bogu bio odan i predan čovjek, a da je Sveto pismo bilo pokretačka snaga za svo njegovo djelovanje. “To je lik čovjeka koji bi svima nama trebao biti uzor u ustrajnosti i predanosti poslu kojega radimo, da ne patimo od nekih sjajnih trenutaka, bljeskova, nego da znamo što nam je plan, kako raditi, u tome ustrajati i doći do željenog cilja.

Tko ima problema s ustrajnošću, neka moli zagovor sv. Jeronima koji je znao uvidjeti svoje pogreške i za njih se kajati. Dičimo se njime jer je zadužio cijelo čovječanstvo. Naša obveza je čuvati uspomenu na njega i na kraju vratiti mu dug”, rekao je fra Tomislav Glavnik u razgovoru za HKM.

Kip sv. Jeronima / Foto: fra Tomislav Glavnik

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja