Budi dio naše mreže

"Kip je postavljen jer mi je želja bila da prolaznici i planinari imaju gdje stati, odmoriti se i pomoliti. Neka Majka Božja štiti naše planinare, ali i prolaznike koji se tamo nađu", rekao je Valter Kaljer koji se planinarenjem bavi već 20 godina.

/ Branimir Gubić

Na raskrižju za vrh i sklonište J. Mihelčić, članovi Hrvatskog planinarskog društva Bijele Stijene iz Mrkopolja, postavili su u nedjelju, 26. siječnja kip Majke Božje. Kip je skromna “kapelica” na jednom stablu s planinarskim oznakama po uzoru na vrhove i u drugim državama, osobito u Sloveniji i Italiji.

Inicijator je planinar Valter Kaljer koji je za Hrvatsku katoličku mrežu rekao da ta ideja već neko vrijeme „čuči” u njemu. Prije nekoliko godina na planinama Slovenije i Italije vidio je postavljene kipove Majke Božje i raspela pa je htio isto napraviti u Hrvatskoj, na Bjelolasici.

“Zamisao je trebala biti realizirana prošle godine, ali je odgođena zbog migrantske rute koja je prolazila upravo ovim područjem”, rekao je Kaljer ističući da je kip tek sad postavljen jer je bio u strahu da kip ne bi tko oštetio ili uništio.

“Kip je postavljen jer mi je želja bila da prolaznici i planinari imaju gdje stati, odmoriti i pomoliti se. Neka Majka Božja štiti naše planinare, ali i prolaznike koji se tamo nađu”, svjedoči Kaljer koji se planinarenjem bavi već 20 godina.

“Ništa slično ne postoji u blizini”, ističe Kaljer koji je od svih planina odabrao Bjelolasicu jer je najviša planina Gorskog kotara.

Kaljer je kip fotografirao i poslao župniku. On je bio oduševljen i fotografiju je podijelio na svom Facebooku. “Blagoslov kipa-kapele uslijedit će naknadno u dogovoru sa župnikom Mrkoplja, čim se vrijeme stabilizira”, rekao je Kaljer.

Kip Majke Božje na Bjelolasici / Foto: Valter Kaljer

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja