Budi dio naše mreže

Planinarsko društvo "Lipa" u nedjelju, 13. siječnja organizira Horvatov pohod, tradicionalni zimski planinarski pohod od središta Sesveta do planinarskog doma na Lipi. Pohod nosi ime pokojnog Ivana Horvata, dugogodišnjeg predsjednika Društva, koji je 2003. godine osmislio taj pohod.

/ Hrvoje Josip Bišćan
Kako je za HKM rekao sadašnji predsjednik Društva Darko Motik, markirana planinarska staza iz Sesveta ide šumom Divjača i dalje, uz sela sesvetskog podsljemenskog područja, do završnog, malo strmijeg planinarskog uspona do doma na Lipi. Za to pješačenje je potrebno oko 4 do 5 sati, ovisno o uvjetima na stazi.

Specifičnost ovoga planinarskog Društva je što pri svakom pohodu nastoji u kapelici Hrvatskih mučenika, pored doma na Lipi, organizirati duhovnu obnovu ili misno slavlje.

Čine to u suradnji sa župnicima iz Sesveta, Vugrovca i okolnih mjesta. Tako će biti i ovoga puta, kada će župnik iz Vugrovca vlč. Filip Lucić, također pasionirani planinar, u 14 sati u spomenutoj kapelici slaviti svetu misu. Motik dodaje da je ta kapelica izgrađena 2000. godine i svake se godine u njoj slavi između četiri i šest misnih slavlja.

U čemu je ljepota planinarenja?

Motik podsjeća i da svatko u životu ima svojih problema, a iz svoga je iskustva potvrdio da se čovjek u planinama i u prirodi puno bolje osjeća, jer priroda je ono što nam je Bog darovao.

“U prirodi nije ništa, ili vrlo malo, učinjeno ljudskom rukom. Hodajući prirodom, čovjek udiše svježi zrak, oko sebe gleda šume, livade i planine, životinje i dobre ljude. Tako je, u principu su planinari jako dobri ljudi. Godinama planinarim i nikad nisam u planini doživio nešto ružno, pogotovo ne od ljudi.”

Kada je, uz sve to, povrh svih tih mjesta kroz koje prolazimo, jedna kapelica, ima li što bolje nego na kraju pohoda sudjelovati u duhovnoj obnovi ili svetoj misi u prirodi koju nam je Bog darovao?

Planinarenje kao slika životnog hoda

Kad se planinari, pogotovo kad se ide uzbrdo, čovjek se mora pomučiti, uložiti trud i malo se oznojiti.

Kako kaže Motik, svaki pohod ima svoj cilj. “Kad dođete na neki vrh, uživate u pogledu, kao što ste uživali i u penjanju, iako ste morali uložiti određeni napor. Na odredištu uživate i zato što ste došli na vrh, ali i zato što se možete odmoriti. A najljepše je ako pritom možete sudjelovati u misnom slavlju!”

Dodajmo na kraju da se Pohodu mogu priključiti svi koji nisu baš početnici u hodanju. Okupljanje je u nedjelju oko 8.30 kod spomenika hrvatskim braniteljima u Sesvetama. Veći dio puta je ravan teren, osim posljednjih sat ili sat i pol kada hodače čeka ozbiljniji uspon do doma na Lipi. Međutim, svi prisutni planinari rado će pomoći onima koji se nađu u problemima bilo koje vrste. Ako ste u mogućnosti, odazovite se i liječite duh i tijelo!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja