Budi dio naše mreže

Nakon što je primio palij, nadbiskup Vukšić je preuzeo predsjedanje slavljem, a tijekom homilije potaknuo je okupljene da se mole za njega da bi se, uz Božju i njihovu pomoć, ostvario "u budućem služenju radi širenja Kraljevstva Božjega, sloge u Katoličkoj Crkvi i prijateljstva među svim ljudima".

/ fe

Umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić stavio je palij na ramena svom nasljedniku vrhbosanskom nadbiskupu i apostolskom upravitelju Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomi Vukšiću na svetkovinu slavenskih apostola sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja, u njima posvećenoj sjemenišnoj crkvi u Sarajevu, tijekom svečanog misnog slavlja, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Mons. Vukšić je palij – znak metropolitske vlasti primio od pape Franje na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2022. tijekom slavlja mise u bazilici sv. Petra u Vatikanu. Od 2015. godine metropoliti palije primaju od svetog oca u Vatikanu, a na ramena im ih stavljaju papini predstavnici u sjedištima metropolija.

Svečanom euharistijom je kao Papin predstavnik predsjedao kardinal Puljić u zajedništvu s nadbiskupom Vukšićem te mostarsko-duvanjskim biskupom i trebinjsko-mrkanskim apostolskim upraviteljem Petrom Palićem, skopskim biskupom i strumičko-skopskim eparhom Kirom Stojanovim i banjolučkim pomoćnim biskupom Markom Semrenom. Suslavilo je i oko 50 svećenika.

Kardinal Puljić podsjetio je da je “palij znak časti kojom papa obdaruje jednog metropolita. Time mu povjerava i odgovornost za povjerene vjernike i povezivanje sufragana u metropoliji da se svjedoči jedinstvo Crkve na terenu s Petrom naših dana. Nošenjem palija izražava se univerzalnost Katoličke Crkve i jedinstvo s Petrovim nasljednikom.“ Kazao je da mu čin predaje palija svom nasljedniku na stolici vrhbosanske Crkve predstavlja osobitu čast i dužnost. Izrazio je na kraju zahvalnost Svetom Ocu koji mu je povjerio tu čast, a nadbiskupu Vukšiću čestitao je poželjevši mu da ostvari značenje toga znaka.

Nakon što je primio palij, nadbiskup Vukšić je preuzeo predsjedanje slavljem, a tijekom homilije potaknuo je okupljene da se mole za njega da bi se, uz Božju i njihovu pomoć, ostvario “u budućem služenju radi širenja Kraljevstva Božjega, sloge u Katoličkoj Crkvi i prijateljstva među svim ljudima”.

“To danas ponavljam kao iskrenu želju da se ostvari. To je također, po zagovoru svete braće Ćirila i Metoda, i zajedno s vama, ponizna molitva Isusu Kristu, Pastiru svih duša, za blagoslov u služenju njemu i njegovu duhovnom stadu. A to je i bratska zamolba svima vama za suradnju u služenju, naviještanju i svjedočenju i za pomoć u svemu što je na slavu Božju i dobro svih ljudi“, kazao je na kraju propovijedi mons. Vukšić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja