Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pohodio je u nedjelju 5. ožujka 2023. godine Župu sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi te za vrijeme euharistijskog slavlja krstio četvero djece: Katarinu, šesto dijete obitelji Karadakić, blizance Gabrijela i Sofiju, treće i četvrto dijete obitelji Marković te Paolu, prvo dijete obitelji Čibar. U koncelebraciji su bili župnik vlč. Kristo Brkić, pastoralni suradnik župe vlč. Kristijan Tušek, karmelićanin o. Ivan Živković te nadbiskupski tajnik vlč. Petar Belina.

/ im

Započinjući homiliju Kardinal je podsjetio na evanđelje prošle, prve korizmene, nedjelje koje je govorilo o Isusu u pustinji izloženom napastovanju, dok evanđelje druge korizmene nedjelje donosi izvještaj o preobraženju: “ S jedne strane izazov koji se čovjeku nameće na ovozemnom putu – ponude i obećanja, dok je u današnjem evanđelju potpuno suprotno – gledamo Isusa Petrovim, Ivanovim i Jakovljevim očima preobražena na gori u slavi, oslobođena na trenutak svega zemaljskoga.“ – naglasio je kardinal napominjući kako se iz susreta sa nebeskim, što su osobito doživjeli učenici uz Isusa, u srcu rađa osjećaj radosti i miline koja prožima čitavo biće: “Dobro nam je ovdje biti reći će Petar nakon svega čemu je svjedočio. Čovjeku je uistinu dobro i lijepo kad je blizu Boga, kad osjeti da  je Bog blizu. Kad god smo u životu osjetili milinu koja dolazi odozgor, koja nam daje naslutiti Božju blizinu bilo nam je lijepo i na tome treba zahvaljivati.“

U nastavku homilije Kardinal je svratio pozornost na Očev glas koji se očituje svega dva puta u evanđeoskim izvještajima – kod Isusovog krštenja na Jordanu te upravo na gori preobraženja – glas u kojem se Otac u Sinu očituje i nas poziva da slušamo Sina podsjećajući nas da je Isus Očev ljubljeni Sin: „Kako su to lijepe riječi! To su riječi toliko puta izgovorene iz majčinskih i očinskih usta: ovo je sin moj ljubljeni/ ovo je kćer moja ljubljena. Kako je lijepo čuti da me netko ljubi: u prvom redu moji roditelji, moja rodbina, moji prijatelji. Čovjek koji je ljubljen osjeća sigurnost, a to nam danas očituje i Bog Otac. Po Isusu i samo po Isusu možemo doći Bogu koji nas ljubi“, istaknuo je kardinal Bozanić dodavši kako je slušanje Isusa program cjelokupnog kršćanskog života koji uključuje i otvorenost njegovoj riječi što pak onda postaje izvorom naše sigurnosti.

Čestitajući obiteljima na daru novoga života kardinal Bozanić naglasio je kako su upravo djeca pokazatelj da nas Bog ljubi: „Bog nam se objavljuje i preko ljubavi roditelja koji su otvoreni daru djece. Dijete je najveći dar i najveće bogatstvo – dijete je sigurnost i obećanje naše budućnosti“, zaključio je kardinal ohrabrivši sve prisutne da budu ustrajni u svom odnosu s Bogom te da njeguju u svome životu čežnju za nebeskim: „Radost i sreću čovjek može naći samo kod Boga i u Bogu bez obzira na sve što i koliko toga posjeduje. Tražiti svoju sreću kod Boga, moliti Gospodina da nam bude blizu i da osjetimo njegovu prisutnost u svome životu – to je smisao našega života.“

Pred kraj euharistijskog slavlja Kardinalu su na njegovoj brizi za obitelji, na blizini i dolasku zahvalili majka Paulina Karadakić i domaći župnik vlč. Kristo Brkić, a na samome kraju Kardinal je još jednom čestitao obiteljima na daru života te im uručio prigodne uspomene i darove.

Supružnici Karadakić uz Katarinu imaju još pet kćeri: Đinu (2004.), Anamariju (2006.), Ritu (2010.), Anastaziju (2015.) i Klaru (2018.)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja