Budi dio naše mreže

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u nedjelju, 19. rujna, svečano euharistijsko slavlje na 290. zavjetnom hodočašću vjernika grada Zagreba u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Na misnom slavlju koncelebriralo je više od 50 svećenika iz zagrebačkih župa, a okupio se velik broj vjernika.

/ mp

Na početku misnoga slavlja mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, pozdravio je Kardinala u ime okupljenih svećenika i vjernika, pomoćnog biskupa mons. Šaška, svećenike, domaćina rektora preč. Matoševića, zatim sve okupljene vjernike, mlade predvođene povjerenikom vlč. Tušekom i posebno hodočasnike pješake koji su jučer pristigli u Svetište. U ime zagrebačkog gradonačelnika i Grada Zagreba na svetoj misi prisustvovao je i Branko Ančić, zastupnik u Gradskoj skupštini, priopćila je Zagrebačka nadbiskupija.

U pozdravu je mons. Gorski istaknuo kako je zavjet naših predaka jednako aktualan i danas te ga s jednakom ljubavlju i pobožnošću želimo ispuniti da se utješeni i ojačani vratimo svojim domovima i ovom snagom počnemo graditi dom obitelji, naše župa, Nadbiskupije i Domovine iščekujući dom vječnosti.

U svom pozdravu kardinal Bozanić naglasio je kako je u domu majke uvijek živo, što vidimo i na ovom zagrebačkom hodočašću. “Toliki smo rado ovamo došli jer smo došli u Majčin i svoj dom. Kod majke se uvijek nalazi prihvaćanje, razumijevanje, brižnost i pomoć. Pozdravljajući sve i misleći na one koji nisu mogli biti s nama, započnimo misu moleći Boga da nas učvrsti u onome što nam je potrebno – biti s Njime.”

U homiliji kardinal je istaknuo kako ne možemo prešutjeti ranjenost nakon potresa u kojoj je vidljiva briga Crkve i tolikih u našem društvu za stradale. S druge strane, godinu i pol dana nakon potresa i dalje postoje prepreke koje usporavaju obnovu domova, crkava i institucija. Kardinal Bozanić naglasio je i kako “strpljivo i ponizno godinama čekamo rješavanje glede gradnje župnih crkava počevši od Trnjanske Savice, Španskog, Jelkovca, Kajzerice, Rudeša i drugih mjesta. I tu smo kao Nadbiskupija učinili što je u našoj moći, ali teško je ići dalje ako nema razboritosti i suradnje od strane Grada, uključujući u prvom redu ispunjavanje preuzetih obaveza. U ovim se slučajevima radi o naslijeđenim poteškoćama, stoga apeliramo na one kojima su nedavno građani povjerili odgovornost za Zagreb da zajedno u demokratskom dijalogu potražimo prikladnija rješenja”, pozvao je kardinal.

Teško je povjerovati da je nekome drago da katolički vjernici, građani Zagreba, budu na ledini, na otvorenim površinama izloženi vremenskim nepogodama ili skučeni u neprikladnim prostorima.

“Teško je povjerovati da je nekome drago da katolički vjernici, građani Zagreba, budu na ledini, na otvorenim površinama izloženi vremenskim nepogodama ili skučeni u neprikladnim prostorima. Ne tražimo nikakve posebne pogodnosti, ni povlastice, nego osjetljivost i pravednost za koju se zalažemo prema svim ljudima. Iz te osjetljivosti gledajući potrebe čovjeka naći će se putovi koji vjernicima ne nanose nepravde, a mi ćemo i nadalje na sve to ukazivati, uvijek zalažući se za dobro, a pritom nas ni odbijanje neće pokolebati”, istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Kardinal Bozanić naglasio je i kako “znamo da nema puta razvoja, zadovoljstva i istinskoga zajedništva bez brige za djecu. Dijete začeto i rođeno usmjereno je prema vječnosti. Ono će živjeti zauvijek”, rekao je kardinal i poručio: “Dijete je prepoznatljivo po tome što iz plača brzo prelazi u smijeh. Dok im suze još teku, ako osjete, čuju ili vide nešto lijepo, lice se preobražava u osmijeh. Razlog tome je sigurnost prihvaćanja, blizina ljudi koji ih vole.”

Na kraju homilije kardinal je rekao kako smo i mi na ovo hodočašće donijeli “molitvu, svoje strepnje i plač, a Bog nas tješi da bi nam rekao da su naše suze i Njegove. da bi preobrazio naše prostore trpljenja u dom radosti.”

Misno slavlje animirao je zbor iz Župe Duha Svetoga na Jarunu. Na kraju misnoga slavlja okupljenim vjernicima obratio se mons. Mijo Gorski te je zahvalio svima koji su dali doprinos ovom zagrebačkom hodočašću.

Prije završnog blagoslova kardinal Josip Bozanić rekao je kako možemo priznati da su ovo bili milosni trenuci. Vidljivi su izvanjski znaci, ali “još je puno dublje ono što svatko od nas nosi u svome srcu, ono što je čovjek doživio kad dotakne Boga. Plodove ćemo nositi u sebi i sam Bog zna gdje će se oni očitovati.”

Kardinal je posebno zahvalio biskupima i svećenicima na njihovoj blizini i prilagodljivosti posebno u vremenu pandemije jer su se, s jedne strane, držali zadanih mjera, a s druge su strane brinuli za svoje vjernike.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja