Budi dio naše mreže

"Ova je svetkovina poticajni motiv nade i utjehe za sav Božji narod u očekivanju ponovnog Kristovog dolaska i radosti ispunjenja obećanja vječnoga života", rekao je mons. Pintarić. Naglasio je da je ovo mjesto najmanje, ali najfrekventnije zagrebačko svetište Majke Božje, kroz kojeg svakodnevno prođu tisuće hodočasnika, prolaznika i turista.

/ dt/IKA

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, jutarnje misno slavlje u svetištu Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, predvodio je mons. Nedjeljko Pintarić, supsidijar u župi sv. Marka na Gornjem gradu.

Stotine puta isklesana riječ ‘hvala’, kao i svaka zahvalna i zagovorna pločica, postavljena u ovom svetištu, svjedočanstvo je vjere i života. Svaka ona svjedoči da je barem jedan ljudski život, koji je na poseban način ovdje osjetio potrebu da i na taj način zahvali Bogu za njegovu intervenciju i zagovor Majke Božje, nosio Boga u svome životu, vjerovao u Njegova obećanja, kao što je vjerovala i Blažena Djevica Marija, te pokazala u svojoj relaciji prema Bogu

“Blažena Djevica Marija na nebo uzeta, naša majka i najvjernija odvjetnica, koju već gotovo tri stoljeća slavimo i na Kamenitim vratima, jamstvo je budućega uskrsnuća i proslave svih vjerujućih u Krista uskrsloga. Ova je svetkovina poticajni motiv nade i utjehe za sav Božji narod u očekivanju ponovnog Kristovog dolaska i radosti ispunjenja obećanja vječnoga života”, rekao je mons. Pintarić u prigodnoj homiliji, govoreći nadalje o najmanjem, ali najfrekventnijem zagrebačkom svetištu Majke Božje, kroz kojeg svakodnevno prođu tisuće hodočasnika, prolaznika i turista. Podsjetio je na 31. svibnja 1731. godine kada je slika Majke Božje, nakon što je ostala neizgorjeta u požaru, skinuta s gradskih zidina te je pobožna udovica Modlar u znak zahvalnosti nebeskoj Majci dala podići oltar pred kojim se Marijini štovatelji mole već dugi niz godina, a svetište se uređuje i prima brojne hodočasnike…

“Stotine puta isklesana riječ ‘hvala’, kao i svaka zahvalna i zagovorna pločica, postavljena u ovom svetištu, svjedočanstvo je vjere i života. Svaka ona svjedoči da je barem jedan ljudski život, koji je na poseban način ovdje osjetio potrebu da i na taj način zahvali Bogu za njegovu intervenciju i zagovor Majke Božje, nosio Boga u svome životu, vjerovao u Njegova obećanja, kao što je vjerovala i Blažena Djevica Marija, te pokazala u svojoj relaciji prema Bogu”, rekao je mons. Pintarić pozvavši sve nazočne da i dalje budu vjerni Blaženoj Djevici Mariji početku i slici budućega savršenstva Crkve te da se u skrovitosti svetišta Majke Božje od Kamenitih vrata i nadalje dolaze moliti. Podsjetivši nadalje da je Djevica Marija, kako reče o njoj pjesnik Jeronim Korner, Duša duše Hrvatske, mons. Pintarić je preporučio svima molitvu krunice, jer će po molitvi i primjeru kršćanskoga služnja Isusova mati i dalje ostati “sunce naših stradanja” koje neće “nikada prestati sjati”.

Prije tog misnog slavlja, koje je na Kamenitim vratima, nakon dugog niza godina, prvi put proslavljeno na svetkovinu Velike Gospe, izmoljena je krunica, a nakon misnoga slavlja litanije Majke Božje. Koliko su Kamenita vrata i njihova Gospa dragi Zagrepčanima, svjedoči i radosna raspjevana pjesma koja se orila iz hodočasničkih grla, kao i brojne svijeće koje se pale u znak zagovora Majci Božjoj od Kamenitih vrata.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja