Budi dio naše mreže

Pater Zdravko Jelušić za Hrvatsku katoličku mrežu posvjedočio je o životu preminulog subrata patra Antuna Cveka: "Bio je veliki borac i čovjek mu je bio važan. On bi uvijek rekao kako čovjek treba čovjeka."

/ HKM/Hana Kilijan

Pater Zdravko Jelušić posljednje tri godine djeluje kao duhovnik u udruzi “Kap dobrote”. U udrugu je došao na inicijativu p. Cveka koji je prije osam godina tražio pomoć u apostolatu. Zajedno su surađivali i odlazili u posjete bolesnicima, a sada će ga on naslijediti.

“Prije nekih osam godina, pater je tražio nekoga tko će ga zamijeniti. Ja sam tada imao dvogodišnje iskustvo rada s beskućnicima u jednoj isusovačkoj udruzi u Genovi. Pitao me vidim li se u tom apostolatu kao njegov nasljednik, a ja sam rekao, ako je Božja volja i volja poglavara, da bih mu se volio pridružiti”, rekao je nasljednik p. Cveka.

Pater Zdravko Jelušić

I jednom i drugom pomoć je bila potrebna. Rad sa siromašnima, bolesnicima i umirućima često je zahtjevan.

Bio je veliki borac i čovjek mu je bio važan. On bi uvijek rekao kako čovjek treba čovjeka.

“Dosta smo vremena provodili zajedno, a posebno u posljednje vrijeme kada je bio slabijeg zdravlja. Odlazili smo u posjete bolesnicima, a svaki prvi petak obilazili smo domove Drenovačka i Crnatkova gdje smo ispovijedali i pričešćivali bolesnike. Zajedno smo jedan drugome pomagali”, naglasio je p. Jelušić.

“Bio je veliki borac i čovjek mu je bio važan. On bi uvijek rekao kako čovjek treba čovjeka. Potreban nam je i kruh, stan, struja, voda – sve je to važno, ali najvažniji je čovjek. Ako bi ga zvali zbog umirućeg ili bi ga netko tražio razgovor, ostavio bi i ručak te otišao tom čovjeku”, istaknuo je naš sugovornik.

U posljednje je vrijeme p. Cvek bio dosta slabiji zbog bolesti, no kada bi ga subraća pitala kako je, on bi odgovorio: “Divota od života”. “Odlazak p. Cveka mnogi doživljavaju kao nedostatak, no njegov rad ostaje s nama”, kaže duhovnik udruge Kap dobrote i naglašava: “On nije otišao, živi i dalje u našim molitvama i srcima. Tu su i uspomene i sve ono što je napravio. Na nama je da prepoznamo sve ono što je činio i da slijedimo njegov primjer”.

Pater Antun Cvek na biciklu / Foto: Robert Anić/PIXSELL

Poznati bicikl kojim je pater Cvek odlazio u pohode potrebitima sačuvat će kao uspomenu. “Bicikl je trenutno u našem uredu. Naći ćemo neko lijepo mjesto i objesiti ga da bude vidljiv”, rekao je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja