Budi dio naše mreže

Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu organizira u utorak proslavu zaštitnika Hrvatske. Naime, prije 332 godine Hrvatski sabor odabrao ga je za zaštitnika naše domovine.

/ Marija Pandžić

Kako je za Hrvatsku katoličku mrežu najavio mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu, prvo misno slavlje u utorak na Josipovo bit će u 7 sati, a misu u 9 sati predvodit će krašićki župnik Ivan Vučak.

mons. Antun Sente, ml.

“Zanimljiva je poveznica Krašića i Karlovca. Naime, i blaženi kardinal Alojzije Stepinac je kao radnik često vozio prema Karlovcu. Poznato je kako je Stepinac radio na obiteljskom gospodarstvu svoga oca. Tako je Stepinac dok je putovao u Karlovac u jednoj ruci držao uzde, a u drugoj krunicu. On je upravo i inicijator ideje izgradnje Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Zagrebu, ali koja se nije ostvarila zbog ratnih i poratnih okolnosti. Međutim, ta se ideja u Karlovcu ipak ostvarila”, istaknuo je rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu mons. Sente.

Središnje misno slavlje u 11 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, a na kojoj će biti nazočni i svi istaknuti članovi karlovačke zajednice te se očekuje više hodočasničkih skupina. Potom će se u 14 sati održati euharistijsko klanjanje, a pobožnost sv. Josipu u 17.45. Večernju misu u 18.30 sati predvodit će prof. dr. sc. Slavko Slišković, provincijal dominikanske provincije u Republici Hrvatskoj.

Govoreći o važnosti sv. Josipa za Hrvatsku, mons. Antun Sente naglasio je kako je zanimljivo da je još Hrvatski sabor 1687. godine odabrao za hrvatskog zaštitnika. Podsjetio je kako je blaženi Stepinac inicirao ideju izgradnje Nacionalnog svetišta u dogovoru sa slovenskim arhitektom Jože Plečnikom.

“Taj arhitekt izradio je i nacrt i maketu Nacionalnog svetišta. Čak je i slovenska Crkva pokrenula postupak da ga se proglasi blaženim. Plečnik je u Hrvatskoj poznat po izgradnji crkve Gospe Lurdske u Zagrebu. Usudim se reći da je blaženik blaženika prepoznao. Zbog Drugog svjetskog rata i poraća ta ideja nije zaživjela”, objasnio je naš sugovornik.

Potom su hrvatski biskupi na 300. obljetnicu proglašenja sv. Josipa hrvatskim zaštitnikom, točnije 1987. godine, predvođeni slugom Božjim kardinalom Franjom Kuharićem odlučili crkvu sv. Josipa u Karlovcu dići u čast Nacionalnog svetišta.

“Prije dvije godine misu u karlovačkom svetištu predvodio je i zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić na kojoj je prisustvovalo 10.000 hodočasnika. Osnaženi svim tim poticajima sve više ljudi hodočasti u Karlovcu. Drago nam je da Hrvati prepoznaju sv. Josipa kao moćnog zagovornika”, poručio je za Hrvatsku katoličku mrežu mons. Antun Sente ml., rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja