Budi dio naše mreže

Jedan od najboljih svirača bisernice na svijetu hrvatski glazbenik iz Amerike Jerry Grcevich, koji je pisao aranžmane i glazbu za pjesme Miroslava Škore, Zvonka Bogdana, Stjepana Jeršeka Štefa i druge glazbenike tamburaše, svjedočio je svoju vjeru i životni put u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu.

/ mdj/ IKA

Nakon misnoga slavlja kojega je u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu na 2. srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu, 24. siječnja predvodio o. Gaudencije Vito Spetić OSPPE, u Svetištu svjedočio hrvatski glazbenik iz Amerike Jerry Grcevich koji je za vrlo popularnu pjesmu “Ne dirajte mi ravnicu” Miroslava Škore izradio aranžman i odsvirao sve instrumentalne dionice za studijsku snimku.

Posebna prigoda

Ovaj glazbenik, aranžer i skladatelj, Hrvat iz Amerike, govorio je o svom životu i povjerenju u Boga.

Jerry, punim imenom Jerome Joseph Grcevich pripada trećoj generaciji Hrvata rođenih u Americi u Turtle Creeku kod Pittsburgha u Pennsylvaniji. Sviranju tamburice podučili su ga otac i stric, koji su se ozbiljnije bavili tamburaškom glazbom. U svojoj 21. godini, Grcevich je učio tamburicu uz vojvođanskog tamburaša Janiku Balaža. Od 1980. godine sklada i snima svoje vlastite skladbe. Kao svirač svih pet tamburaških instrumenata – bisernice (prima), brača (basprima), bugarije (kontre, tamburaške gitare), begeša (berde, tamburaškog kontrabasa) i tamburaškog čela, često sam snima sve dionice na svojim albumima. Ubraja se među najbolje svirače bisernice (prima) na svijetu, a mnoge tamburaške skupine u svijetu i u samoj Hrvatskoj izvode njegove skladbe.

Nema radosti života, nema sreće, nema mira ako ja ne želim živjeti po Riječi Božjoj.

Grcevich  jako dobro zna da su njegovi preci došli u Ameriku iz Sigeca pored Koprivnice te Pisarovine, Malog Erjavca, Gradeca Pokupskog i Jaškova malih mjesta u neposrednoj i malo daljoj okolici Karlovca, a po navedenim precima dobio je i ime Jeronim i Josip. Kako su mu otac i stric imali tamburaški sastav vrlo je rano, već u svom djetinjstvu zavolio tamburu te često uz oca i strica nastupao na različitim manifestacijama za Hrvate u Americi.

Bog nas poziva da budemo oni koji će nasljedovati svece i biti primjer koji potiče, povezuje, obavezuje na nasljedovanje.

„Moj tata i stric i moj djeda svirali su tamburice. Često su vježbali sa orkestrom u našoj kući. Osluškujući kao dijete njihovo sviranje, ta je glazba ušla u moje srce, kasnije sam im se pridružio te s njima svirao. Usvojivši sviranje tamburice i tamburašku glazbu počeo sam skladati, ali mi je nedostajao majstor za tekst, kojega sam pronašao u Miroslavu Škori, od tada smo zajedno stvarali. Treća pjesma koju smo zajedno stvorili bila je ‘Ne dirajte mi ravnicu’. Miroslav Škoro je napisao tekst i glazbu, a ja sam napisao aranžman te odsvirao sve instrumente i otpjevao prateće vokale“.

Grcevich je i u Josipovo svetište došao s tamburom koju mu je darovao Antun Nikolić Tuca koji je puno surađivao s Krunoslavom Kićom Slabincem, za koga je Grcevich pisao melodije i aranžmane, kao i za Zvonka Bogdana, Stjepana Jeršeka Štefa i druge glazbenike tamburaše.

FOTO: ŽUPA BDMS//DRUGA SRIJEDA VELIKE POBOŽNOSTI U NACIONALNOM SVETIŠTU SV. JOSIPA

„Ljubav prema tamburi usadili su mi otac i stric, a vjeru u Boga i dobrotu prema čovjeku usadila mi je moja baka. Ona mi je još uvijek veliki uzor, iako se preselila u vječnost. One me učila poštenju i povjerenju u Boga. U blizini moga doma u Americi postoji jedna crkva koja je otvorena i po danu i po noći. Rado uđem u tu crkvu baš u sitne sate po noći te u tišini, molim na svoj način. Sviram svoju tamburu uvjeren da melodiju čuje baka, roditelji i dobri Bog. To je moja molitva. U tim trenucima uvijek pronađem mir, ali i nadahnuće za neke nove skladbe.

Ako Riječ Božja usahne jer nema korijena u mom kamenitom srcu ili sam ja čovjek koji živi na putu ili uz put, stalno negdje trči, nema mira, nema sabranosti da bi ta riječ mogla niknuti ako živimo uz put, a dopuštamo trnju grijeha i briga da nas obaspe.

Ovaj sam put došao u Hrvatsku pred Božić s kartom u jednom smjeru. Možda ću morati otići u Ameriku, a to znači da ću se vratiti opet u Hrvatsku, jer moje srce je uvijek ovdje i u cijelom svijetu gdje ima naših ljudi, naših Hrvata, tamo sam ja“.

Grcevich je tom prigodom na svojoj tamburici odsvirao duhovnu pjesmu „Milost“ te „Josipe, o oče sveti“ ujedinjen sa zvukovima orgulja i glasova vjernika.

Jerry Grcevich je gostovao na HKR-u

Ovom prilikom treba spomenuti, a kako nam je otkrio urednik Glazbene redakcije HKR-a Slavko Nedić, rektor Svetišta mons. Antun Sente pozvao je Jerryja Grcevicha da svjedoči nakon što je čuo njegovo gostovanje u emisiji “Ljudi iz sjene”.

Grcevich je u Americi treća generacija svoga obiteljskog stabla, a s velikom ljubavlju svira tamburicu.

“Moja obitelj došla je u SAD prije 120 godina, a nosili su sa sobom tamburicu. Ondje su radili teške poslove u rudnicima i na željeznici. U tim trenucima morali su imati nešto što ih veže uz rodni kraj jer im je nedostajala njihova domovina.”

Kako je otkrio, njegov tata i djedovi su svirali gotovo svakog dana te je upravo tako i sam Grcevich zavolio sviranje. U emisiji je uživo svirao i tamburicu, a u njegovom ga je radu za stvaranje inspirirao Krunoslav Kićo Slabinac.

Cijelu emisiju poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja