Budi dio naše mreže

Hrvatima možda trenutno jest nepoznat Afrikanac John Kanu iz Sierra Leonea, ali on je uistinu impresivna osoba i sve bi se po tom pitanju moglo vrlo skoro promijeniti, a upravo zahvaljujući i jednino samo: Vama.

/ anh

Hrvatima možda trenutno jest nepoznat Afrikanac John Kanu iz Sierra Leonea, ali on je uistinu impresivna osoba, poručuju iz Hrvatskog čestertonijanskog kluba koji u Lijepoj našoj djeluje pet godina. No, sve bi se po tom pitanju moglo vrlo skoro promijeniti.

Nakon što je Kanu postao prva osoba iz svoga mjesta koja je diplomirala na Oxfordu, vratio se u rodni kraj i pokrenuo Sierra leone Chesterton Center – SLCC. Centar je postao ishodište izgradnje stotinjak samoodrživih poljoprivrednih zajednica, nešto slično našim OPG-ovima, preko kojih je John svojim sunarodnjacima pomogao samostalno privređivati i dostojanstveno živjeti.

Za pokretanje takvih zajednica inspiraciju je našao u najpoznatijem obraćeniku na katoličanstvo novinaru i spisatelju Gilbertu Keithu Chestertonu i njegovoj ideji distributizma koji se zasniva na Socijalnom nauku crkve. Inspiraciju je pronašao – sa svojim istomišljenicima i pokretačima distributizma – u prvoj socijalnoj enciklici ‘Rerum novarum’ koju je 1891. godine objavio papa Leon XIII.

Kada su, dakle, u spomenutom hrvatskom društvu ljubitelja Chestertona saznali za Johnovu priču, prva stvar koju su poželjeli bila je dovesti ga u Hrvatsku kao govornika na ChestFest kako bi s nama podijelio, ne samo svoja znanja, nego i viziju te entuzijazam koji ga je potaknuo na njegov junački pothvat.

Trenutno jedina prepreka koja stoji pred ostvarenjem te ideje je taj neizbježni novac. Ali, ako mislite da imamo što naučiti od Johna – a Slavonija, kao i mnogi drugi zemljoposjedni krajevi vapi da joj se poljoprivreda i mladi vrate – također, ako vjerujete u potrebu poticanja samoodrživosti i osnaživanja zajednica, ili ako jednostavno želite pomoći, Hrvatski chestertonijanski klub baš vas poziva da se uključite u uklanjanje prepreke Johnovom dolasku u Hrvatsku.

Budite dio fundraising kampanje koja je do četvrtka navečer prikupila oko 500 američkih dolara, a jutro poslije tu je već dodatnih 290 dolara. Za dolazak na 2. ChestFest gospodinu Kanuu je potrebno oko 5700 dolara. Jedan od problema je što su naša diplomatska predstavništva u Africi jedino na sjeveru kontinenta, Siera Leone je u središnjoj Africi, a on mora osigurati vizu za dolazak u Zagreb.

Na ovoj poveznici možete pogledati intervju s Johnom snimljen ekskluzivno za ovu fundraising kampanju koja je na istom linku, saznat nešto više o njemu, njegovom Chesterton centru, (možete uključiti hrvatski prijevod) donirati sredstva za dolazak i saznati što sve ovaj simpatični Afrikanac zna o Hrvatskoj. Iz Hrvatskog chestertonijanskog kluba – entuzijastima sličnima sebi – poručuju već unaprijed: Hvala od srca!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja