Budi dio naše mreže

Drugo hodočašće Ivana Pavla II. u Hrvatsku održano je od 2. do 4. listopada 1998. pod geslom "Bit ćete mi svjedoci". Bilo je to 84. Papino putovanje izvan Italije, tijekom kojeg je Crkvi u Hrvata darovao novoga blaženika, kardinala Alojzija Stepinca.

/ HKM

Domagoja Pejića, dugogodišnjeg djelatnika Hrvatskog katoličkog radija i autora nekoliko knjiga te filmova o životu Karola Wojtyle mnogi pamte po hodočašću iz 2004. godine kada se uputio pješice iz Zagreba u Rim, u sklopu projekta “1000 kilometara za Papu”, s nakanom da papi Ivanu Pavlu II. čestita 84. rođendan i zahvali mu u ime svih Hrvata katolika za sve što je učinio za hrvatski narod. Uz spomen na beatifikaciju kardinala Alojzija Stepinca donosimo vam tekst s autorove stranice naslova “Vaša zemlja od vas očekuje značajan doprinos!”.

Drugo hodočašće Ivana Pavla II. u Hrvatsku održano je od 2. do 4. listopada 1998. pod geslom “Bit ćete mi svjedoci”. Bilo je to 84. Papino putovanje izvan Italije, tijekom kojeg je Crkvi u Hrvata darovao novoga blaženika, kardinala Alojzija Stepinca. “Svaki građanin, a navlastito vjernik, ima točno određenu odgovornost za svoju domovinu. Vaša zemlja od vas očekuje značajan doprinos na raznim područjima društvenoga života, gospodarstva, politike, kulture. Njezina će budućnost biti bolja u onoj mjeri u kojoj se svatko od vas bude znao zauzeti za poboljšanje samoga sebe”, poručio je Papa po dolasku u Zagreb.

U propovijedi na misi u Mariji Bistrici, 3. listopada, nakon što je kardinala Stepinca proglasio blaženim, nazvao ga je svojevrsnim kompasom hrvatskom narodu zbog njegove vjere u Boga, poštivanja čovjeka, ljubavi prema svima sve do praštanja te zbog jedinstva s Crkvom kojoj je na čelu Petrov nasljednik. “Dobro je znao da se ne može popuštati kad je u pitanju istina, jer istina nije roba kojom se može trgovati. Zbog toga mu je bilo draže prihvatiti patnju, negoli izdati svoju savjest i iznevjeriti obećanje dano Kristu i Crkvi”, kazao je Ivan Pavao II.

Na tom je hodočašću povezao hrvatski sjever i jug. Split je dočekao Svetoga Oca na Žnjanu, uz dobrodošlicu crkvenih zvona i brodskih sirena. Na najvećem skupu u povijesti toga kraja pola milijuna ljudi dočekalo je Petrova nasljednika. Uz splitsku obalu usidrilo se oko 400 brodica. Misu je pjevanjem pratio zbor od 2100 pjevača. Unatoč vremenskim prognozama koje su najavljivale kišu i vjetar, cijeli je dan bilo sunčano i mirno. Nakon mise Papa je pohodio Gospino prasvetište u Solinu u kojem se susreo s mladima. Scena s toga susreta nikada neće biti zaboravljena; Papa je s okupljenima pjevao “Zdravo, Djevo”. Kao da mu je bilo teško odvojiti se od Gospinog otoka. Nešto poslije 20 sati zrakoplov “Croatia airlinesa” poletio je prema Vatikanu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja