Budi dio naše mreže

U programu Hrvatskoga katoličkog radija u emisiji Aktualno u ponedjeljek je predstvaljen je projekt Isusov poeta Nenad Mirko Novaković. O projektu je govorio jedan od njegovih inicijatora Slavko Nedić, urednik glazbenog programa HKR-a.

/ mp

U proteklih 30 godina o vlč. Nenadu se malo znalo te je ova 30-ta obljetnica prilika da se hrvatskoj javnosti predstavi ovaj dragi čovjek, izvrstan svećenik i Bogom nadahnuti pjesnik. U tu svrhu napravljene stranice na Facebooku i Wikipediji posvećena Nenadovom svećeničkom i pjesničkom putu. Za tisak je priređena prva zbirka Nenadovih pjesama pod imenom „Isusov poeta”.

Nakladnik zborke je Glas Koncila, a predgovor je napisao Stjepan Lice, a likovno oblikovanje potpisuje Blaženka Matić, a knjigu je uredio Slavko Nedić.

Tko je Isusov poeta Nenad Mirko Novaković?

Mlada misa vlč. Novakovića

Nenad Mirko Novaković rođen je 1. studenoga 1957. godine u Sladojevcima (Slatina). Za svećenika Šibenske biskupije je zaređen 1983. godine. Iste godine slavio je i mladu misu u rodnim Sladojevcima kao prvi svećenik u 200 godina koliko župa postoji.

Za kratkog svećeničkog života bio je upravitelj župe Zablaće (Šibenik), služio je kod Sestara milosrdnica također u Šibeniku, bio župni pomoćnik u župi Srca Isusova isto u Šibeniku, a od 1986. godine postaje župnikom u Betini na Murteru (Šibenska biskupija).

Poginuo je na blagdan sv. Antuna Pustinjaka u prometnoj nesreći na Jadranskoj magistrali kod Žaborića dok je žurio u mjesto Prhovo u župi Primošten – Stanovi gdje je trebao služiti misu.

Napisao je oko 400 pjesama od kojih je dio objavljen u časopisima: Spectrum, Glas Koncila, Kana i Naša ognjišta. Na Uskrs festu 1981. godine Nenad je za pjesmu Treće doba osvojio nagradu za najbolji tekst.

Nekolicinu pjesama mu je uglazbio Slavko Nedić i snimila grupa Karizma (Treće doba, Isuse Kriste Uskrsnuli, Ne, ne – da, da, Utakmica ljubavi, Ako sam već rijeka i Životni stol) a jednu (Samo Tvoj) je uglazbio don Gašpar Dodić.

Najvažnije inicijativa cijelog prijekta je “30 misa za 30 godina” u sklopu koje će Nenadovi prijatelji svećenici i biskupi u vremenu od 17. do 20. siječnja slaviti mise za Nenada koji će Bogu zahvaliti za njegov život te za svaku izgovorenu i napisanu riječ.

Projekt ćemo predstaviti u utorak  na stranicama HKM-a.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja