Budi dio naše mreže

Internetske prijevare u značajnom su porastu, a potencijalne žrtve smo svi. Prevarantima koji se žele domoći novca ili bankovnih podataka ipak najčešće povjeruju osobe koje imaju nižu razinu medijske pismenosti, zbog čega je edukacija iznimno važna. O internetskim prijevarama i zaštiti od njih govorilo se u Argumentima HKR-a u četvrtak, 1. veljače.

/ HKM

Policija se ozbiljno bavi tim problemom jer se povećava i materijalna šteta i rasprostranjenost tog kriminaliteta, istaknuo je policijski službenik prevencije iz Ravnateljstva policije Mario Salopek poajsnivši: „Ukupno imamo oko 3600 prijevara godišnje, uključujući i izravne i one počinjene na internetu, ali važno je da godišnje raste materijalna šteta, štoviše udvostručuje se. Sad je već na 60 milijuna eura i to je ozbiljan problem.“

Istaknuo je da je iznimno važno prijaviti policiji čak i svaki pokušaj prijevare jer time sprečavamo njeno daljnje širenje, iako se često događa da žrtve iz osjećaja srama ne prijavljuju da su prevarene. 

Edukacija je temelj prevencije, a na tome, uz policiju koja je u tom cilju nedavno provodila nacionalnu kampanju „Web heroj“, radi i Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu. 

Njegova potpredsjednica, doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, pojasnila je kako u praksi funkcionira projekt Online seniori kojeg provode u suradnji s Gradom Zagrebom: „Starije osobe sve više privlače društvene mreže i često nas pitaju kako ih koristiti, no to još ulazi u sferu informatičke pismenosti. Tek nakon te početne faze kreće edukacija o tome što na tim istim mrežama izbjegavati, na što pripaziti, kako izgledaju potencijalno sumnjive stranice, kako prepoznati sumnjive osobe koje nam se javljaju i slično“. 

Potencijalne žrtve smo svi mi, ali najugroženiji su djeca i mladi te osobe treće životne dobi, složili su se gosti Argumenata. Potvrdila je to i suradnica Hrvatskoga katoličkog radija Dorica Barbić koju slušamo u Kavi s Doricom svakoga jutra u 7:45. Dorica koristi nove tehnologije, ali vrlo oprezno. Spomenula je primjer kada joj se pojavljuju reklame koje je navode da kupi „čudotvorni lijek“ što ona odmah prepoznaje kao prijevaru. Ukazala je na važnost edukacija te pozdravila aktivnosti koje provodi policija, a koje je primijetila u medijima, te inicijativu Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu koje sustavno radi na medijskoj pismenosti. 

Sve detaljnije informacije o zaštiti od internetskih prijevara dostupne su na policijskoj web stranici webheroj.hr.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja