Budi dio naše mreže

Povodom Svjetskog dana bolesti štitnjače i Međunarodnog dana svjesnosti o bolestima štitnjače, s ciljem podizanja svijesti o potrebi preventivnog pregleda, u emisiji Hrvatskog katoličkog radija "U zdravlju i bolesti" razgovaralo se o ulozi štitnjače za zdravlje cijelog organizma.

/ fe

Gosti emisije “U zdravlju i bolesti” bili su dr. Tatjana Samardžić, specijalist nuklearne medicine te prof. Drago Prgomet, specijalist otorinolaringolog i subspecijalist plastične kirurgije glave i vrata. Tema razgovora bile su bolesti štitne žlijezde i njezina uloga u zdravlju cijelog organizma, povodom Svjetskog dana bolesti štitnjače koji je obilježen u subotu. Emisiju je uredila i vodila Mirna Vrček.

Prgomet je istaknuo da se ovdje radi o maloj žlijezdi koja može donijeti velike probleme.

“Nalazi se u vratu i to je dobra stvar jer svatko od nas može i sam primijetiti nekakve promjene. U metaboličkom smislu važna je kao i sve druge žlijezde, ali kada bismo ljudski organizam usporedili s automobilom, onda bi štitnjača bila motor, a sve ostalo nadogradnja”, rekao je Prgomet.

O povezanosti između nuklearne medicine i štitnjače govorila je dr. Tatjana Samardžić.

” Specijalisti nuklearne medicine bave se opsežnim pretragama tijekom dijagnostike bolesti štitnjače, kako funkcionalnih poremećaja tako i morfoloških promjena u štitnjači. Ispitujemo hormone, određujemo antitijela u smislu određivanja autoimune bolesti i radimo raspon dijagnostičkih pretraga koje obuhvaćaju ultrazvuk te liječenje lijekovima ili radioaktivnim jodom”, naglasila je Samardžić.

Trebaju li se pacijenti bojati pretrage, jesu li uredne vrijednosti hormona štitnjače garancija zdravlja, koje su dijagnostičke metode, koliko je opasan tumor štitnjače? Odgovore na ova i mnoga druga pitanja poslušajte u emisiji “U zdravlju i bolesti”.

https://www.mixcloud.com/HKMreza/u-zdravlju-i-bolesti-290519/

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja