Budi dio naše mreže

Povodom 30. obljetnice humanitarnog konvoja koji je donio nadu vukovarskim ranjenicima Udruga „Za Vukovar”, u ponedjeljak, 11. listopada održana je tribina "Humanitarni konvoj 'Liječnika bez granica' opkoljenom Vukovaru ‒ 30 godina poslije".

/ lm

Nakon što je 1. listopada 1991. oko Vukovara zatvoren i posljednji, treći obruč, čime je grad bio potpuno blokiran, na raznim se stranama počelo razmišljati o načinu kako da se pomogne Vukovaru. Tada je započela organizacija konvoja evakuacije ranjenika, jer  iz omjera hrvatskih i srpskih snaga, bilo je jasno da će se Vukovar od agresora teško obraniti.

Taj humanitarni konvoj 19. listopada 1991. spasio je više od stotinu teških ranjenika iz Vukovara. Jedini je propušten zahvaljujući pratnji promatrača Europske zajednice i međunarodne humanitarne organizacije “Liječnici bez granica”.

O tome su na tribini raspravljali: prof. dr. sc. Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva Republike Hrvatske, akademik Ivica Kostović, liječnik dragovoljac u Glavnom sanitetskom stožeru RH, Edin Zujović, voditelj transfuziološke službe u Vukovarskoj bolnici 1991. te Drago Skoko, vukovarski branitelj i ranjenik u konvoju.

„Ovaj je konvoj dao nadu preživljavanja”, prisjetila se Zorica Gregurić, medicinska sestra i dragovoljka u Vukovarskoj bolnici 1991., a danas predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara nakon tribine za YouTube kanal Udruge „Za Vukovar”.

„Vukovar nam znači puno! Morao bi nam značiti čitav život. Mladim generacijama morao bi značiti isto ono što znači nama”, poručila je posebna gošća tribine Tereza Kesovija.

Na tribini su prikazani inserti posljednje video snimke iz opkoljenog Vukovara prije sloma obrane grada, krišom iznesene iz Vukovara u humanitarnom konvoju 19. listopada 1991., kao i arhivski zapisi HRT-a.

Organizatori događaja bili su Damir Luka Saftić i Mihael Keškić iz Udruge “Za Vukovar”.

Ova je udruga organizator i sportske priredbe “Akcija biciklom za Vukovar”, biciklističkog maratona od Zagreba do Vukovara koji se od 14. do 18. studenoga, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na herojsku žrtvu Vukovara održava i ove godine, već deseti put.

Cijelu snimku tribine kao i odabrane izjave o humanitarnom konvoju možete pogledati na YouTube kanalu  Udruge „Za Vukovar”.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja