Budi dio naše mreže

Adventska humanitarna akcija Depaul Hrvatske pod nazivom "Moja priča i moj dom" započinje 8. prosinca i trajat će mjesec dana. Usmjerena je na prikupljanje sredstava za pomoć beskućnicima i osobama u riziku beskućništva, korisnicima usluga Depaul Hrvatske.

/ md

Sadržaji koji će biti ponuđeni tijekom mjesec dana odnose se na podizanje svijesti javnosti o složenosti problema beskućništva, izvijestila je IKA. Depaul Hrvatska želi približiti osobe – živom riječi njihova svjedočanstva, i njihove “domove” – fotografijama mjesta koji su njihova boravišta i prenoćišta.

Akcija će uključivati i širu javnost, organiziranjem prigodnih tribina i susreta, a središnji je događaj “Jedna noć pod zvijezdama” (spavanje na otvorenom) koji će se održati 11. prosinca u vanjskim prostorima Kuće utočišta, dnevnog centra za beskućnike u Rijeci.

Jedna noć pod zvijezdama

Riječ je o globalnom događaju koji je dio svjetske kampanje spavanja na otvorenom čime se iskazuje podršku beskućnicima. U mnogim svjetskim gradovima postao je tradicija. Problem beskućništva realan je u Rijeci, ali i u drugim hrvatskim gradovima, beskućništvo kao problem vezan je uz Depaul, odnosno uz karizmu udruge koja za moto ima: “Beskućnika zbrinuti”.

Senzibilizirati građane, volontere i javnost o onome što svakodnevno proživljavaju ljudi na margini društva, znači iskusiti djelić njihove svakodnevnice. Depaul Hrvatska prvenstveno je usmjerena beskućnicima, a ova kampanja na poseban način usmjerena je na ulično beskućništvo. Rade s osobama u dnevnom centru i Kući utočišta, međutim ova inicijativa nije prezentacija njihova rada, nego isticanje onih potreba koje su se očitovale kroz njihov rad, a tiču se osoba koje borave ili žive na ulicama gradova.

Možda smo nedovoljno svjesni onoga što imamo i toga čovjek postane svjestan kad izgubi. Ova kampanja trebala bi nas potaknuti da budemo djelotvorniji u pomoći i pronalazimo one puteve koji su doista djelotvorni da te osobe ne budu više na mjestima na kojima jesu i da se potpuno resocijaliziraju, odnosno vrate u društveni tijek.

To je složen proces, no postoji nada da će svijest javnosti nakon ovog događaja biti drugačija. Ova kampanja trebala bi pomoći u tome da svi zajedno, u suradnji počnemo djelovati i da tako naša pomoć beskućnicima bude djelotvorna.

Jedan od poznatih Riječana koji je podržao ovu kampanju jest nekadašnji rukometni reprezentativac i jedan od najboljih rukometaša svijeta Mirza Džomba koji se susreo s problemom beskućništva kroz svjedočanstva i susrete s korisnicima u Kući utočišta te je odlučio pozvati svoje sugrađane da podrže akciju.

Kada govorimo o ovom problemu i idemo prema sugrađanima, ono što mijenja stavove jesu susreti s beskućnicima. U tome se stvara mreža pomoći, što je znak nade da osjećaj solidarnosti prema potrebitima živi i da je djelotvoran, osobito među mladima. Mreža pomoći je zaista široka. Primjerice, ovaj događaj poduprla su i dva Društva Hrvatskog crvenog križa, gradski i primorsko-goranske županije, i Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija, a i naši branitelji – Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata – Ajkula.

Potrebe Kuće utočišta

Potrebe su zimi povećane, osobito za toplom zimskom odjećom, obućom i dekama. Ne bismo smjeli zaboraviti da postoje mnogi koji, iako žive u svojim stanovima – nemaju struje, vode, što je, s obzirom na hladnoću, slično kao da su i na ulici. Onima koji će, na žalost boraviti na ulici – ići će se i do njih. Potrebno im je ponuditi tople napitke, deke i uputiti ih na mjesta u kojima se u Rijeci pruža hitni smještaj u najhladnijim danima. Uputiti ih osobito i da dođu u dnevni centar, gdje mogu provesti cijeli dan.

Inače, Kuća utočišta svojim korisnicima pruža prehranu, higijenske potrepštine, a uz ove temeljne usluge, korisnicima pružaju i ostale, jer Kuća utočišta želi biti dom onima koji dođu i u kojemu će po dolasku dobiti dobrodošlicu, toplu riječ, a nakon toga ono što toj osobi treba. Nekome je potrebna samo prehrana, nekome medicinski savjet i pomoć, drugome duhovna pomoć, pomoć u pronalasku posla i slično. Svaki čovjek je jedinka za sebe, pa su i potrebe različite. Svakoj osobi pristupa se individualno, i zbog toga se u Kući pružaju i ostale raznolike usluge. Ulaže se trud da svatko tko dođe, unatoč složenosti svojih problema, krene naprijed, korak po korak, u onom vremenskom razdoblju koje je potrebno, sve do potpune resocijalizacije.

Vrata kuće uvijek su otvorena građanima za donacije, osobito zimi u vrijeme velikih hladnoća.  Građani Depaul Hrvatsku mogu posjetiti u Kući utočišta, donijeti toplu odjeću, hranu, higijenske potrepštine. Također, moguće im se obratiti i putem njihove Facebook stranice Depaul Hrvatska.

Humanitarna akcija Depaul Hrvatske / Foto: Depaul Hrvatska

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja