Budi dio naše mreže

Spomen je sv. Maksimilijana Kolbea, a tim smo povodom razgovarali sa p. Zdravkom Tubom, župnikom u Molvama. Tom nam je prilikom najavio projekt duhovne oaze, koja se realizira u srcu Podravine.

/ mdj

Marijino svetište u Molvama, smješteno u Podravini između Koprivnice i Đurđevca, kojim upravljaju franjevci konventualci, ima dugu i bogatu tradiciju hodočašćenja Majci Božjoj Molvarskoj. Svetište je kroz stoljeća postalo središte okupljanja vjernika koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske i svijeta kako bi se pomolili pred čudotvornim kipom Blažene Djevice Marije koji datira iz 1470. godine. Svetište redovito organizira svete mise, molitve, hodočašća i duhovne obnove koje jačaju vjeru i zajedništvo vjernika. Kako bi još snažnije nastavilo s duhovno-pastoralnim djelovanjem, svetište je pokrenulo projekt za izgradnju duhovno-pastoralnog centra Oaze Bezgrešne, stoji na portalu Bona Fides.

P. Zdravko Tuba, gvardijan i župnik u Molvama podsjetio je kako je želja sv. Maksimilijana Kolbea bila da svaki narod ima oazu Bezgrješne. Podsjetimo, svetac kojeg se spominjemo, Apostol Bezgrešne, takav je grad osnovao u Poljskoj, Niepokolanów. Naš je sugovornik istaknuo kako je Kolbe tada pred sobom imao tek jedno zemljište i Marijin kip, te rekao kako se vjeruje da i Molve mogu postati novo Marijino svetište.

Kada je samostan u Krakowu, u kojem je Kolbe boravio i djelovao postao premali, preselio se u Grodno, a potom na darovano zemljište nedaleko od Varšave. Ondje je izgradio Niepokalanów – Grad Bezgrešne. Grad se širio i rastao. Nicale su barake za stanovanje, kapelica, tiskara. Život je bio vrlo jednostavan, ali pun radosti. Niepokalanów je tada postao najveći katolički muški samostan na svijetu.

”Današnji svijet ima iste potrebe kao i onaj u vrijeme djelovanja sv. Maksimilijana Kolbea. Očituju se možda na drugačiji način, no bit im je nepromjenjiv”,  kaže pater Zdravko.  ”Slijedeći Maksimilijanov san, kao logično rješenje nameće se stvaranje obiteljskih oaza i ovdje kod nas u Hrvatskoj – mjesta podrške i ohrabrenja katoličkim obiteljima u življenju zajedništva sa Stvoriteljem, usvajanjem kršćanskih vrednota i nadahnjujući se primjerom Nazaretske obitelji. Želimo upravo ovdje, u Svetištu Molvarske Majke, omogućiti ljudima da dožive tu milost duhovnog ozdravljenja, nove snage, novog sjedinjenja po Mariji s Kristom, po Mariji – jedni s drugima. Mjesto u kojemu bi obitelji dobivale okrepu i skupljale snagu za nastavak putovanja kroz svakodnevni život.  To je Oaza Bezgrešne, oaza u pustinji svijeta u kojem živimo jer bez oaze pustinja ostaje pustoš. Bezgrešna je odgovor na potrebe ljudskoga srca. Ona je nositeljica i darovateljica Života”,  dodaje pater Zdravko, nacionalni asistent Vojske Bezgrešne za Hrvatsku.

Hrvatski Niepokolanów

Oaza Bezgrešne, hrvatski Niepokalanów u Molvama, bit će utočište za molitvu i zajedništvo, otvoreno svima koji u Mariji vide svoju Majku, Posrednicu i Zagovornicu. Oaza će sadržavati:

  1. kapelicu za molitvu i cjelodnevno klanjanje;
  2. dvoranu i prostorije za duhovne obnove, radionice i edukativne programe usmjerene na duhovni i osobni razvoj;
  3. smještajne kapacitete za hodočasnike sa 60 kreveta;
  4. interpretacijski centar s prikazom duhovne, kulturne i prirodne baštine podravskoga kraja.

Oaza Bezgrešne će biti mjesto otvoreno hodočasnicima i posjetiteljima iz svih slojeva društva koji žele pronaći mir te učvrstiti, obnoviti ili steći vjeru.

Župnik Tuba objasnio je i kako će u samom centru biti kapelica Bezgrješnog začeća sa cjelodnevnim euharistijskim klanjanjem. Osim kapelice, ovdje će biti i centar duhovno – kulturne baštine, pastoralne prostorije, kao i smještajne jedinice na razini hostela. Govoreći o financijskoj potpori, naglasio je: “Otvaramo vrata svakom dobrom čovjeku koji se želi ugraditi u uređenje ovih prostorija. Otvorena je i platforma Bona Fides Invest, preko koje se može pomoći u izgradnji centra.

Pomoći se može na razne načine i to:

1. Donirajte novac ili građevinske usluge
Svaki doprinos, bez obzira na visinu, približava nas korak bliže ostvarenju ovog značajnog projekta.

2. Podijelite vijest o kampanji
Širite vijest o našoj kampanji sa svojom obitelji i prijateljima putem društvenih mreža.

3. Molite se za uspjeh
Držite Oazu Bezgrešne, kao i sve koji su uključeni u njenu realizaciju, u svojim molitvama.

Marijino svetište u Molvama, u kojem nastaje Oaza Bezgrešne, duhovno je i kulturno središte. Više od pet i pol stoljeća narod ovoga kraja časti svoju Nebesku Majku, čiji je čudotvorni kip od lipova drveta cijelo stoljeće bio skriven pod zemljom, dok ga nije ”otkrio” jedan vol, potpuno očuvanog, polovicom 17. stoljeća. 

Molvarska Oaza otvara vrata svima koji dolaze da u ponuđenom duhovnom sadržaju, u Marijinoj prisutnosti, pronađu sve što je potrebno njihovoj duši. Središte projekta Oaze Bezgrešne je kapelica Bezgrešnog Začeća – mjesto dnevnog klanjanja Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, a potom Interpretacijski centar duhovne i kulturne baštine s bogatim duhovnim i povijesnim sadržajima. Dovršetkom izgradnje i unutarnjeg uređenja Duhovno-pastoralnog centra Oaza Bezgrešne, predviđeni programi namijenjeni su svim dobnim skupinama, pojedincima, obiteljima, za ugodan boravak u duhovnoj oazi uz Mariju, da se druže, obnavljaju, duhovno rastu u svetosti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja