Budi dio naše mreže

Djelovanje Hrvatskog Caritasa u vrijeme korona krize i potresa koji je pogodio Zagreb, bila je tema HKR-ovih "Argumenata" u srijedu 27. svibnja. O akciji „Pomozimo zajedno žrtvama potresa u Zagrebu” i drugim temama govorili su zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko i ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena Lončar.

/ Vlatko Ojvan

Intenzivno prikupljamo pomoć i novčana sredstva kako bismo pomogli što većem broju obitelji koje su u potresu ostale bez svojih domova. Riječ je o velikom broju ljudi i nećemo moći pomoći svima, pa još jednom pozivamo građane da se uključe u našu akciju „Pomozimo zajedno žrtvama potresa u Zagrebu”, kazala je Suzana Borko.

Suzana Borko

„Idućeg tjedna Hrvatski Caritas kreće s dijeljenjem vaučera za obitelji pogođene potresom u Zagrebu i okolici. U suradnji sa Caritasom Zagrebačke nadbiskupije radimo popis obitelji kojima je pomoć potrebna. Osim imovinskog cenzusa tu je još i niz različitih kriterija prema kojima će pomoć biti podijeljena. Riječ je o, rekla bih, prvom valu pomoći i sigurna sam da će Crkva nastaviti pomagati preko Hrvatskog Caritasa i različitih drugih načina. Isto tako dužni smo se uskladiti s onim što se događa na razini grada Zagreba i na razini države, te vidjeti hoće li se iskoristiti mogućnosti europskih fondova za obnovu, koji se moraju prijaviti u određenom roku”, dodala je zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa. Istaknula je i kako je važno da se vidi što će se sve moći sanirati iz tih sredstava.

Riječ je o prvom valu pomoći i sigurna sam da će Crkva nastaviti pomagati preko Hrvatskog Caritasa i različitih drugih načina

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije sestra Jelena rekla je kako im pri formiranju lista za pomoć obiteljima problem stvara činjenica da ne postoje podaci koliko je ustvari domova i obitelji stradalo.

s. Jelena Lončar

”Podaci na razini države ne postoje. Dodatni problem je i što se stalno javljaju javljaju nove obitelji, jer, nakon velikih potresa, uslijedio je i niz onih manjih što je dodatno oštetilo kuće i natjeralo obitelji da se isele iz svojih domova. Imamo samo točan podatak da je trenutačno u studentskog domu „Cvjetno” 512 osoba, no ne znamo koliko ih je smješteno kod rodbine, kod prijatelja, kod poznanika ili na nekom drugom alternativnom mjestu. Podatke sam tražila i od grada i od države, no ni oni te podatke nemaju”, kazala je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

Prednost će imati obitelji s više djece i socijalno ugrožene obitelji

Govoreći o kriterijima za dodjelu pomoći, istaknula je kako će se konzultirati sa župnicima, jer oni najbolje znaju tko su obitelji u potrebi. Prednost će, dodaje sestra Lončar, u svakom slučaju imati obitelji s više djece, obitelji koje imaju djecu s posebnim potrebama, samačke obitelji i socijalno ugrožene obitelji. „Naravno, sve njih nećemo moći obuhvatiti, zbog ograničenih sredstava, a li pomoći ćemo što god budemo više mogli”, zaključila je sestra Jelena.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja