Budi dio naše mreže

Virtualni svijet sastavni je dio naše svakodnevice. Pogotovo među mladima. Procjenjuje se kako je u Hrvatskoj od 50 do 100 tisuća ovisnika o internetu. Odgovarajući na te potrebe, nedavno je u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici "Sveti Ivan" u Jankomiru otvorena prva Dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o internetu i videoigrama. Ondje se trenutačno liječi desetak osoba. Većinom je riječ o mlađim punoljetnicima. Bolnica je otvorenog tipa, korisnici dolaze radnim danima i sudjeluju u grupnim psihoterapijama.

/ Marija Pandžić

Svjetska zdravstvena organizacija 2018. je godine uvrstila “Gaming disorder” u 11. reviziju Međunarodne klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema. Time je ovaj poremećaj službeno priznat kao bolest te klasifikacijski smješten u područje bolesti ovisnosti. Navedena dijagnoza, dakle, odnosi se samo na patološko igranje videoigara, a ne na internet kao takav.

“Da bismo mogli govoriti o ovom poremećaju, trebaju biti zadovoljena tri kriterija: gubitak kontrole nad igranjem videoigara, prioritet dan igranju videoigara nad ostalim aktivnostima do razine da ono postaje važnije od drugih interesa i dnevnih obveza te nastavljanje ili pogoršavanje ponašanja vezanog uz igranje videoigara unatoč pojavi negativnih posljedica. Ponašanje mora biti dovoljno ozbiljno te rezultirati oštećenjem u osobnom, obiteljskom, socijalnom, edukacijskom, radnom ili drugim vidovima funkcioniranja osobe u periodu od najmanje 12 mjeseci”, pojasnila je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu dr. Irena Rojnić Palavra, voditeljica tima koji je sastavljen od psihijatara, psihologa, socijalnih pedagoga, radnih terapeuta i medicinskih sestara.

Prema riječima doktorice Irene Rojnić Palavre, iako je dnevna bolnica otvorena još 2017. tek je od svibnja ove godine krenuo intenzivniji rad s pacijentima.

“Ljudi kad imaju potrebu jave nam se te obavimo prvi inicijalni razgovor. Ako je sve u redu, kod liječnika opće prakse uzimaju uputnicu i uključuju se u dnevnu bolnicu koja traje prema potrebi, a najčešće je to nekoliko mjeseci. Viđamo se srijedom i četvrtkom cijeli dan”, poručila je naša sugovornica.

Dr. Davor Bodor i dr. Irena Rojnić Palavra iz zagrebačke Psihijatrijske bolnice “Sveti Ivan” u Jankomiru / Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Kako je objasnila Rojnić Palavra, srijedom se održava grupna terapija, a potom kreativna radionica ili trening u teretani dok četvrtkom pacijenti odlaze u centar grada na psiho-socijalni trening nakon koje slijedi i psiho-edukacija koju provodi psihijatar.

“Puno su šire teme od same ovisnosti pa tako pričamo o ovisnosti, o ovisnosti o internetu, što je to kontorlirano korištenje interneta, kako se nositi sa stresom, o potrebi promjeni stila života koja je neminovna kod bilo koje ovisnosti.”

Prema riječima doktorice Irena Rojnić Palavre, za liječnje je ključna podrška okoline i obitelji.

“Najsretniji smo kada naši pacijenti kažu ne da ne igraju videoigrice već kada nemaju to ni potrebu ili imaju puno pametnijih stvari za raditi poput odlaska na ručak ili organiziraju večernji izlazak”, poručila je  dr. Irena Rojnić Palavra.

Program liječenja u zagrebačkoj Psihijatrijskoj bolnici “Sveti Ivan” u Jankomiru traje tri mjeseca i dosad bilježi visoku uspješnost.

Više o ovisnosti o internetu i videoigricama doznajte na HKR-u u emisiji “Medijski putokaz” u 14.15.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja