Budi dio naše mreže

Crkva danas obilježava spomendan sluškinje Božje Marije Krucifikse Kozulić, za koju je 2013. godine odobreno pokretanje biskupijskog dijela procesa za beatifikaciju.

/ hjb

Marija Kozulić osnovala je redovničku zajednicu posvećena Presvetom Srcu Isusovu, a svrha Družbe bio je odgoj i obrazovanje siromašne djece i ženske mladeži. S obzirom da su je Riječani nazvali Riječkom Majkom, nije nikakvo čudo da je riječki Hospicij dobio njeno ime.

Službenica Božja Marija Krucifiksa Kozulić / Foto: Privatna arhiva

Marija se u svom redovničkom životu posvetila vjerskoj pouci siromašnih i nezbrinutih djevojčica, bez obzira na njihovu vjeru i narodnost.

Riječki hospicij “Marija Krucifiksa Kozulić” početkom 2013. godine započeo je s radom u zgradi bivšega riječkog sjemeništa. Riječka nadbiskupija, s tadašnjim nadbiskupom Ivanom Devčićem, uz potporu Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, Ministarstva zdravlja i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, pokrenula je projekt – dotad jedinstven u Hrvatskoj – stacionara za palijativnu skrb u sustavu javnog zdravstva.

Ova ustanova za palijativnu zdravstvenu skrb je rijetki primjer stacionarne palijativne skrbi, a usluga za korisnika je besplatna.

Riječki hospicij ima kapacitet 9 soba (5 dvokrevetnih i 4 jednokrevetne), kapelicu, tihu sobu, predavaonice, gostinske sobe, zajedničku blagovaonicu, prostor za volontere i za stručne vanjske suradnike, sanitarne prostore te park za šetnju sa bolesnicima.

Ova ustanova cjelovite skrbi namijenjena je onima čija bolest više ne reagira na postupke liječenja. Stacionarna palijativna skrb namijenjena je umirućima, tj. onima kojima, prema prosudbi liječničkog tima, preostaje najviše tri mjeseca života.

Misija hospicija

Misija hospicija i svih koji su angažirani u njemu je fizička, psihološka, duhovna i socijalna potpora bolesnicima u terminalnoj fazi bolesti, ali i potpora njihovim obiteljima za vrijeme bolesti, a potom i u periodu žalovanja. Umrijeti znači rastati se, i to za obje strane – i za bolesnike i za one koje ostaju iza njih.

Kapela u hospiciju / Foto: Privatna arhiva

Svakog 12. u mjesecu u Krucifiksinom hospiciju slavi se sveta misa za sve preminule.

Za prijem u hospicij potrebno je posljednje otpusno pismo iz kojeg je vidljivo da liječenja više nema. Temeljem istog potvrdu-obrazac Hospicija ispunjava liječnik obiteljske medicine ili liječnik specijalist. Zaprimaju se svi terminalni bolesnici u trenutku kad je njihovo aktivno liječenje završeno bez obzira na vjersku, političku ili društvenu pripadnost.

Bolesnički krevet u hospiciju / Foto: Privatna arhiva

Boravak u hospiciju za korisnike je besplatan, jer dvije trećine troškova pokriva HZZO, a ostalo se financira donacijama.

Osoblje hospicija čine ravnatelj, glavni medicinski tehničar, medicinske sestre njegovateljice, fizioterapeutkinja, duhovnik i tehničko osoblje, a vanjski suradnici su liječnici KBC-a Rijeka, psiholog i socijalni radnik.

Park ispred hospicija / Foto: Privatna arhiva

Ravnateljica Hospicija trenutno je s. Leopolda Ivković, a sve informacije o prijemu pacijenata i njihovom boravku dostupne su na stranici. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja